To je vaša idealna ura za lepotni spanec

Ste prepričane, da poznate svoj spalni kalkulator? Če vstajate s težavo, verjetno zanj še niste slišale.

Dovolite, da vam GRAZIA olajša jutra, ki so pred vami.

 

View this post on Instagram

quarantine vibes

A post shared by Claire Bisch (@windrinkers) on

 

Če se želimo dobro naspati, to ne pomeni, da moramo iti v posteljo zelo zgodaj in upati, da nam ne bo treba šteti večmestnih številk, preden nam uspe potoniti v spanec. Ključ se skriva v pravem času odhoda v posteljo, ki je določen glede na uro, ob kateri moramo zjutraj vstati. Kaj to pomeni v praksi, se sprašujete?

Strokovnjaki za spanje in spalne navade pravijo, da spanja ne bi smeli obravnavati kot osemurno »dejavnost«, temveč kot zaporedne 90-minutne cikle. Med spanjem gremo namreč skozi pet ur in pol dolgih ciklov spanja, ki so ključni za regeneracijo telesa in kakovostno razbremenitev uma ter celostno sprostitev.

Tako deluje kalkulator spanja

Kalkulator spanja predpostavlja, da ljudje potrebujemo v povprečju 14 minut, da zaspimo. Če je naša budilka nastavljena na zvonenje ob 7:00 zjutraj, potem bi se morali v posteljo odpraviti ob 21:46. Če to ni možno, potem je naslednji idealen termin po izračunih kalkulatorja spanja ob 23:16. Strokovnjaki še navajajo, da se bomo ob sedmih zjutraj zbudili dovolj spočiti tudi, če ležemo v posteljo ob 00:46 ali celo ob 2:16.

Morate vstati ob 6:00 zjutraj?

Če morate vstati že pred sedmo uro zjutraj, denimo ob 6:00, potem so idealni termini odhoda v posteljo ob 20:46, 22:16 in 23:46, v zares skrajnem primeru pa tudi ob 1:16.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si