Kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki domuje na Dvorcu Zemono, je imel čast predavati na vinskem sejmu Vinske vizije Odprtega Balkana, ki te dni poteka v Beogradu. Med drugim je povedal, da na svetu zagotovo ni chefa, ki si ne bi želel Michelinove zvezdice.
Na predavanju, ki se ga je udeležilo visoko število gostov, je poudaril, da pozdravlja idejo odprtega Balkana, saj verjame, da smo skupaj močnejši. Povedal pa je tudi simpatično zgodbo o tem, kako je nastalo ime njegovega gina: »Ob enih zjutraj, ko malo popijem, ne pustim ljudem govoriti in se opravičim prijateljem, saj začnem s svojim monologom. Prijatelj mi je v tistem trenutku, dejal: ‘Tukaj je tvoje ime, Monologue’.«
Kako ustvarja eden najboljši chefov pri nas?
»Ko ustvarjam, se postavim v vlogo gosta. Čeprav sta življenje in delo v kuhinji včasih zelo zapletena, mora biti končni izdelek razmeroma preprost. Za gosta mora ohraniti 100 odstotkov okusa osnovnih sestavin,« je poudaril in izpostavil, da so vse nagrade in priznanja »posledica ali rezultat dela, korektnega odnosa do gostov, dobaviteljev in širše skupnosti.«
Pri prvi izdaji slovenskega Michelinovega vodnika je še posebej pohvalil vlogo države. »Zdaj moramo to vrniti Slovencem. Moram priznati, da so mi po krizi, ki jo je povzročil koronavirus, ponudili kavarne in restavracije v Italiji, tudi v najbolj svetovno turistično prepoznavnih krajih. Kot lastnik Michelinove zvezdice bi tam veliko lažje zagnal podjetje, a na kaj takega niti ne pomislim. To bi bila po svoje izdaja, kajti moja Michelinova zvezdica mora ostati slovenska in mora prispevati k slovenskemu turizmu,« je povedal. Prepričan je, da zvezdice prispevajo k dvigu dodane vrednosti domačega gostinstva in širše turizma, tako pa se bo prispevek države v teh letih večkrat vrnil.
Foto: Profimedia, arhiv Tomaž Kavčič