TOP 5 vprašanj z modno oblikovalko Maro Pavatich 

Ob koncu leta 2021 vam GRAZIA predstavlja izredno zanimivo italijansko-slovensko oblikovalko Maro Pavatich, ki ustvarja v Trstu ter po Italiji. Za vse tiste, ki se bodo zaljubili v njeno unikatno modo in njene best-sellerje, kot sta puloverja “fisherman” in “nuvola”, pa tudi v njene modne dodatke, kot so “noccioline” kapice, je Mara pripravila posebno presenečenje, ki ga boste izvedeli ob koncu pogovora z njo. In preden začnete raziskovati oblačila, ki jih ustvarja ta nadarjena italijansko-slovenska oblikovalka, ji je GRAZIA pripravila TOP 5 vročih VPRAŠANJ, da jo lahko bolje spoznate. 

Dobrodošla na spletno stran Grazia Slovenija! Ali se nam lahko za prvo TOP vprašanje predstaviš?

M. P.: Najprej bi se rada iz srca zahvalila Grazii Slovenija, da me je povabila na ta pogovor. Sem Mara Pavatich, rojena leta 1980 v Trstu, kjer sem odraščala in kjer danes tudi živim. Pripadam tamkajšnji slovenski skupnosti, kot otrok pa sem obiskovala dvojezične italijansko-slovenske šole. Moji starši prihajajo iz dela Trsta v bližini italijansko-slovenskega obmejnega pasu, bolj znanega kot “carso”. Od tam je tudi moja mama, po njeni strani pa tudi stari starši.

Mara Pavatich in popularna Noccioline kapa

Po dvojezičnih šolah v Trstu si se odpravila študirat v modno prestolnico Milano. Nam lahko poveš za kakšen študij gre in ali si zaradi tega imela priložnost sodelovati ter delati s svetovno znanimi modnimi znamkami?

M.P.:  Študirala sem v Milanu na italijanskem modnem inštitutu Burgo (Istituto di Moda Burgo). Leta 2004 sem diplomirala z odliko ter imela po diplomi priložnost delati v različnih ateljejih, ki so šivali visoko modo. Sama sem na primer ročno ustvarjala finalne izvedbe in vezenine, ampak ne samo v Milanu, temveč tudi v Furlaniji. Tam sem delala za podjetje, ki proizvaja vrhunske pletenine za znamko Balenciaga, Cavalli in druga priznana imena. Leta 2008 sem ustvarila svojo prvo kolekcijo pletenin, leta 2010 pa sem bila s kolekcijo barvane svile izbrana za prestižno delavnico in workshop visoke mode v Parizu.

Poleg prestižnih izkušenj v Milanu in Parizu, si se odločila za lansiranje lastne linije pletenin in modnih dodatkov. Nam lahko poveš, kako in kdaj si se za to odločila ter kako bi opisala svojo znamko?

M.P. : Linijo Mara Pavatich sem ustanovila leta 2010, moj studio »SOBA di Mara Pavatich« pa leta 2019 v ulici Via Milano v Trstu. Moja linija oblačil Mara Pavatich lahko spada v popularno modo, imenovano “slow fashion”, ali bolje razloženo, v trajnostno »sustainable« modo, ki ne sledi hitremu ustvarjanju štirih ali več kolekcij na leto. Ko stopite v moj studio, najdete pravi laboratorij idej, ki vključuje vse kar ustvarjam, od pletenin, modnih dodatkov, do vsega, kar se odločim predstaviti v tistem trenutku v tem prostoru. Na nek način se ob prihodu počutite, kot da ste vstopili v “mojo sobo”, od tod tudi ime mojega studia, Soba di Mara Pavatich.

Tvoja linija pletenin “po meri” je pravi hit v Furlaniji in seveda v Trstu, zdaj pa bodo zanjo izvedeli še naši bralci na Grazia.si. Povej nam, kaj lahko pričakujemo v aktualni kolekciji in ponudbi, kakšne pletenine in materiale uporabljaš ter kaj jih dela posebne in specifične?

M.P.:  Rada bi poudarila, da so tkanine in materiali, s katerimi ustvarjam, zelo visoke in vrhunske kakovosti. Materiala, kot sta svila in volna, pa s predelavo in proizvodnjo ter ustvarjanjem z mojo ročno intervencijo, v barvah in printih dobijo povsem novo življenje. Tako nastaja DNK moje znamke, katerega bi poimenovala kot “metropolitanski folk”. Posebne pletenine lahko izdelamo po meri, v dogovoru s strankami, ki izberejo volno in barvo, ki jo želijo. Najbolj prodajani pa so puloverji NUVOLA (v prevodu ‘oblak’), ki so dobesedno mehki kot oblak. Potem so tu še NOCCIOLINE kape (v prevodu’ arašidi’) in izjemno popularni ženski in moški “ribolovski” puloverji oziroma FISHERMAN Jumpers.

Še za sladkorček na koncu, vemo da si pred kratkim oblikovala zelo zanimivo kapsulno kolekcijo in novo mini linijo pletenin v šestih različnih barvnih kombinacijah. Seveda se vse lahko kombinirajo z že obstoječimi “noccioline” kapami ali šali v istem odtenku. Gre za linijo, ki je nastala v sodelovanju z najuspešnejšo blogerko iz severne Italije ter Furlanije in Trsta, Miss Claire. Verjamemo tudi, da bo naše bralce zanimalo, kakšni so modeli ter ali jih lahko tudi naročijo?

M.P.:  Ne samo, da jih lahko naročijo, ampak se mi lahko javijo na Instagramu ali na Facebooku, kjer lahko najdejo še vse ostale kontakte. In ker sem v resnici počaščena, da bo se za mojo linijo in znamko slišalo v Sloveniji, sem za vse bralce na spletnem portalu Grazia.si ter followerje @grazia_si na Instagramu ter Grazia Slovenia na Facebooku, ki bodo v mesecu januarju povedali, da so o meni izvedeli ali na spletni strani ali na družbenih omrežjih Grazie Slovenija, pripravila posebno dobrodošlico in 10 % bonusa ob prvem nakupu.

In še glede linije »Mara Pavatich x Miss Claire« – to sodelovanje me je res razveselilo in v dogovoru s Chiaro Marchi (Miss Claire) smo se odločili za mini kapsulno kolekcijo enega sloga puloverja, vendar v 6 različnih barvnih kombinacijah. Ta mini kolekcija je pravi poklon, posvečen nežnosti moherja in barv, vendar s tistim metropolitanskim folk stilom, ki ga imava Chiara in jaz tako radi.

Za konec želim vsem dragim slovenskim bralcem Grazie vse najboljše v novem letu 2022. Veseliim se povezovanja in jih pričakujem v svojem studiu SOBA v Trstu. Se vidimo!

Za Grazio se je z Maro Pavatich pogovarjala modna novinarka Martina Begović. Kot je poudarila že Mara, bodo bralci spletnega portala Grazia.si ter sledilci Grazie Slovenia na Instagramu in Facebooku, ki bodo v mesecu januarju povedali, da so za Maro Pavatich izvedeli v tem članku, dobili 10% popust pri svojem prvem nakupu linije Mara Pavatich. Še podrobnejši pogovor s tržaško oblikovalko pa najdete tudi v naslednji številki revije GRAZIA, ki bo na prodajnih policah v času valentinovega. Se beremo!

Fotografije: Mara Pavatich Arhiv, Michele Grimaz

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si