Triki za bolj zdravo pripravo jedi

Nekatera živila niso zdrava sama po sebi, v kombinaciji z drugimi sestavinami pa lahko to postanejo. Da bi kar največ vaših jedi dobilo predznak “zdravo”, se poskušajte držati nekaj naslednjih trikov:

Sveže začimbe: To so vsekakor ene izmed najbolj hranljivih sestavin v vaši kuhinji, a jih mnogi sploh ne uporabljajo v svoji kuhinji. Sveže nasekljana zelišča, kvalitetno olivno olje, ščep soli in malo česna, namočenega v kis, bo dalo pravi okus vsaki ribi, mesu, zelenjavi ali juhi.

Kislina: Kisle sestavine v vsako jed dodajo odličen priokus, a prav je, da se tudi tukaj poigrate z živili. Enkrat uporabite kis, drugič limono, tretjič jogurt ali gorčico. Kisle sestavine bodo jedem vdahnile karakter, a vse naštete sestavine niso kalorične in z njihovo pomočjo bo vaša jed zdrava in okusna.

Grah in druge stročnice: Gre za poceni živilo, bogato s proteini in vlakninami, zato vas bo nasitilo za precej dolgo. Vsaj nekrat na teden si omislite obrok s stročnicami in poskrbite za zdrav vnos beljakovin in vlaknin. Z njimi lahko naredite krasne pireje in juhe, uporabite jih lahko v solatah, testeninah ali kot okusno prilogo.

Sol: Če jedi solite pred termično obdelavo, boste imeli zagotovo na koncu v pripravljeni jedi manj soli. Živila, ki jih pečete, raje nasolite dan prej. Če jedi začinite že prej, pa se bo sol izgubila in boste morali jed dosoljevati, s čimer boste vanjo vnesli prekomerno količino soli.

Solite vodo: Vedno, ko kaj kuhate v vodi, solite vodo, saj jo boste s tem obogatili z minerali. Zelenjava, ki jo boste kuhali v slani vodi, bo ostala lepših barv in tudi skuhala se bo hitreje, s tem pa bo ohranila več hranil.

Olja: Dobre maščobe, kot so hladno stiskano olivno ali kokosovo olje, se lahko na sobni temperaturi pokvarijo, zato jih hranite na hladnem. Uporabljajte jih za dopolnjevanje jedi in z njimi polijte solato, zelenjavo, meso … Olja čim manj termično obdelujte, saj bodo s tem spremenila strukturo in postala manj zdrava.

Foto: Pexels

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si