Ujemite svetlobo s Sonyjem

Uroš Podlogar, Sony Slovenia

 

Evropski fotografi, med njimi tudi Sonyjev ambasador fotografije za Slovenijo Uroš Podlogar, so s sodelovanjem v mednarodnem projektu posneli serijo čudovitih fotografij. Ob letošnjem zimskem solsticiju so z nami delili nekaj nasvetov, kako ujeti svetlobo s Sonyjevim objektivom SEL100F28GM.

21. december je najkrajši in posledično najtemnejši dan v letu, saj je sonce takrat na najnižji točki južnega dela neba. Nič nenavadnega, da ob zimskem solsticiju mnogi dobijo asociacijo na tople nogavice, vroče napitke in redke sončne žarke. Toda za fotografe ti temnejši dnevi predstavljajo idealno priložnost za fotografiranje tako z umetno, kot z neverjetno naravno zimsko svetlobo. Da bi proslavili ta najlepši del leta, je Sony več evropskim portretnim fotografom postavil izziv, da ujamejo zimsko svetlobo in posnamejo čudovite fotografije z objektivom SEL100F28GM.

Lastnosti Sonyjevega objektiva SEL100F28GM omogočajo prav to: izjemno ločljivost in čudovito mehkobo neostrine (bokeh), ki jo omogoča originalna STF – Smooth Trans Focus optika. Ta objektiv zato fotografom omogoča, da širijo meje svojega ustvarjanja tudi, kadar se srečajo z zahtevnimi svetlobnimi razmerami. Zaradi izjemno kratkega območja globinske ostrine, zaslonke z 11 lopaticami ter edinstvenega optičnega elementa za glajenje ostrih delov lahko fotografi s tem Sonyjevim objektivom ustvarijo čudovita ozadja z zmehčanimi viri svetlobe, medtem ko elementi v ospredju ostajajo navdušujoče ostri.

Od čarobnih prazničnih lučk in ognjemetov, do panoram mest in mostov, uličnih svetilk in osvetljenih izložb – objektiv SEL100F28GM vsak vir svetlobe spremeni v neverjetno priložnost za raznovrstne in edinstvene fotografije, kjer je ozadje prav tako zanimivo kot motivi v ospredju. Zato vzemite svojo fotoaparat in izkoristite naravno lepoto, ki nas obkroža v tem delu leta.

V pomoč pri fotografiranju naj vam bodo tudi nasveti Sonyjevega ambasadorja fotografije za Slovenijo Uroša Podlogarja, ki je o projektu dejal: “Fotografiranje z naravno svetlobo mi je zelo pri srcu. Takrat si prisiljen najti pravo svetlobo. Zimski čas ponuja več priložnosti za to, saj lahko najdete veliko več “lahkih” virov – od božičnih luči do svetlega snega v gorah … Takšni pogoji so običajno bolj zahtevni za fotografa, vendar so končni rezultati toliko boljši. Sam obožujem zgodnje jutranje meglice in dogajanje tik preden se razsvetli, saj so trenutki pred sončnim vzhodom za mene najlepši in skrivnostni deli dneva. Ta svetloba je ena najzahtevnejših za zajem, a ima za posledico osupljive slike. Objektiv SEL10028GM mi omogoča, da v svojih slikah dobim popoln “bokeh” učinek, zaradi česar so si edinstveni, drugačni in zanimivi za gledalca. Ta objektiv mi je omogočil tudi igranje v zahtevnejših zimskih razmerah – resnično mehko snema snežinke in naredi mehke in subtilne slike,” je še dodal Uroš.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si