Umetnost v Mariboru: Trienale EKO

EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje / Pismo za prihodnost

Nekdanja tovarna MTT

Maribor / Melje

21. maj−18. julij 2021

 

Umetnostna galerija Maribor v letu 2021 z osmo izdajo ponovno zaganja EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje (21. maj–18. julij 2021). Trienale EKO, ustanovljen v Jugoslaviji leta 1980, je ena najstarejših prireditev te vrste. Prenovljen trienale, ki vstopa na prizorišče po večletnem premoru, prinaša nova izhodišča in cilje. EKO trienale bo tako namenjen vizualni umetnosti, ki raziskuje in komentira številne spremembe na globalni in lokalni ravni, ki vplivajo na okolja, v katerih živimo in od katerih smo odvisni. Trienale smo preselili iz galerijskih prostorov in sedež zanj vzpostavili na novi lokaciji z namenom reaktiviranja mestnih predelov. Velikega pomena za ponovni zagon trienala predstavljajo partnerstva z mestnimi institucijami, združenji in akterji, ki skupaj s timom EKO 8 tvorijo osrednjo ustvarjalno silo prireditve.

 

8. edicija trienala EKO 8 – naslovljena Pismo za prihodnost – je poziv, da začnemo razmišljati izven sedanjosti ter da s pomočjo sodobne umetnosti povežemo generacije in širimo znanja. Zanima nas, katera opazovanja širše (umetniške) skupnosti prispevajo k temu, da bolje razumemo, kaj nas združuje in kaj povezuje. Trienale bo predstavil projekte okoli 30 mednarodnih umetnikov. Umetniški vodja EKO 8 je Alessandro Vincentelli, neodvisni kustos iz Velike Britanije. EKO 8 se bo odvijal v prostorih nekdanje tekstilne tovarne Hutter/MTT v industrijski coni Melje v Mariboru.

 

SoFTI, E2RD

V okviru EKO 8 bo mariborska oblikovalka Bojana Kovačič Zemljič predstavila prvo fazo svojega razvijajočega se večletnega projekta – SoFTI.

 

VABLJENI!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si