Unikatne ideje: Figurice, ki nas zbližujejo z našimi najdražjimi

Kreativen projekt mladih ustvarjalk, ki s personaliziranimi figuricami UniiiqUs iz slovenskega lesa ciljajo na domači in tuji trg

Na vrhuncu obdobja, ki ga preživljamo ločeni od širše družine in prijateljev, so luč sveta ugledale personalizirane in unikatno ilustrirane figurice iz slovenskega lesa UniiiqUs, ki nam omogočajo, da babico in dedka stisnemo k sebi, tudi če ne moremo biti z njima. Kreativen projekt domače ženske ekipe predstavlja popolno darilo letošnje precej drugačne praznične sezone, saj nam čudovite figurice, izdelane na podlagi fotografije, pomagajo premagovati fizične in čustvene razdalje. “UniiiqUs sem si zamislila kot analogno, taktilno različico osebne oziroma družinske fotografije in v zadnjih mesecih se je izkazalo, da nikakor niso le lep okras za polico v dnevni sobi, temveč mnogo več,” pravi Katja Goljevšček, podjetnica in idejna vodja projekta, ki domuje na spletni strani uniiiqus.com.

 

Katja Goljevšček

 

Stisni dedka k sebi, tudi če ga zares ne moreš

Figurice UniiiqUs nastanejo na podlagi fotografije in nam pomagajo premagovati fizične, čustvene, celo časovne razdalje

UniiiqUs so pričeli nastajati spomladi, ko je prvi val korone Katji odnesel del posla in prinesel več časa za ustvarjanje.

 

“V naši družini smo nori na fotografije, imamo kupe albumov, fotografije visijo na stenah in stojijo na policah, kar naprej si jih podarjamo in dobivamo v dar. Razmišljala sem, kako bi ustvarila nekaj podobnega, le da je oprijemljivo, nekaj, kar lahko stisneš k sebi, s čimer se lahko poigraš ali neseš s seboj na službeno pot, v kolonijo ali v bolnišnico,” rojstvo ideje opiše Katja Goljevšček.

 

 

Vedno ob vas

Lesene figurice UniiiqUs so zaradi topline lesa in zaobljenih oblik izjemno prijetne na otip, prav težko se je zadržati, da jih ne bi “mečkal” po rokah.

 

“To je bil tudi cilj. Z UniiiqUs se lahko pocrkljamo, se jim zaupamo, saj naših skrivnosti ne bodo nikoli razkrile. Nanje se lahko tudi razjezimo in tako razrešimo, kar nas teži. Uporabimo jih lahko namesto figuric v družabnih igrah,  igramo igro vlog ali pa jih postavimo na mizo in imamo ob prihajajočih praznikih kljub zapovedani distanci ob sebi vso družino,” opiše Katja.

 

Hkrati so lahko UniiiqUs tudi čudovit spomin na odraščanje otrok, ki se z leti spreminjajo, iz figuric lahko naredimo pravo kronologijo njihovega odraščanja ali pa ustvarimo zbirko naših prednikov, sorodnikov. Tako lahko sčasoma naša zbirka postane prava družinska dediščina, ki ji vsak rod lahko doda nove UniiiqUs člane, še posebej pa bi se figuric svojih otrok in vnukov verjetno razveselili starejši sorodniki, ki bivajo v domovih za ostarele.

 

 

Ljubezen do lesa in umetnosti

Projekta se je Katja najprej lotila kot hobi, a je po prvih navdušenih odzivih prijateljev v dobrega pol leta in po številnih poskusih skupaj s sodelavko razvila tri različne linije figuric v treh različnih ilustratorskih stilih.

 

“Pri prvi liniji, ki smo jo poimenovali ConscioUs, smo izbrali iulstratorski stil moderne beneške šole, poteze obraza in druge linije na telesu in oblačilih so lasersko gravirane, figurica pa je ročno barvana. To linijo smo zasnovali v dveh velikostih, odločiš pa se lahko tudi za nepobarvane figurice in jih doma pobarvaš sam.

Druga linija z imenom GeniUs ni gravirana in s svojim stripovskim videzom deluje zelo zabavno in igrivo, takoj ti prikliče nasmeh na obraz, ilustracije pa s tehniko preslikave ročno  nanesemo na les.

Tretja linija, ki se imenuje CourageUs, je po eni strani najpreprostejša, po drugi pa je podoba osebe na njej najbolj realistična. Vse linije so narejene iz slovenskega, trajnostno pridelanega lesa, barve pa so pri vseh okolju in zdravju prijazne.”

 

Ker investicijskih sredstev za projekt ni imela, je Katja lastnoročno postavila tudi spletno stran uniiiqus.com, kjer so slovenske lesene figurice na voljo kupcem z vsega sveta.

 

“Zato je spletna stran zaenkrat na voljo le v angleščini, seveda pa bomo v kratkem objavili tudi slovensko verzijo,” je pojasnila Katja in dodala, da je za praznična naročila ravno še dovolj časa.

 

Za izvedbo naročila znotraj Slovenije običajno potrebujejo okoli dva tedna, pri tujini pa je treba dodati še nekoliko več časa za dostavo. Ekipa UniiiqUs tudi pri slednji skrbi, da je vpliv na okolje kar najmanjši, zato figurice do strank potujejo v embalaži brez plastike.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si