Uroš Belantič delil izkušnje z modnimi oblikovalci, ki stopajo po samostojni poti

Just a a Corpse

 

V sredo, 12. septembra, je v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Fužinskem gradu v Ljubljani potekal prvi dogodek iz cikla Prenos veščin, ki so ga zasnovali v Centru za kreativnost (CzK) in MAO.

Dan je bil posvečen modi in druženju s kostumografom in modnim oblikovalcem Urošem Belantičem, ki je svojo kariero pričel v Sloveniji in nadaljeval v tujini, danes pa zopet v domačem okolju ustvarja lastno blagovno znamko.

Vendar ni bilo govora le o ustvarjalnem procesu, saj moda od ustvarjalcev, če želijo uspeti v modni industriji, zahteva celo vrsto veščin, poleg ustvarjalnosti vsaj še poznavanje menedžmenta in trženja. To je predvsem pomembno v času, ko je tekstilna industrija v Sloveniji in Evropi takorekoč propadla, zato so modni oblikovalci primorani iskati druge, zlasti samostojne karierne poti.

V okviru dogodka so v dopoldanskem času potekale individualne delavnice z Belantičem, popoldan je sledila njegova predstavitev oziroma pogovor, ki ga je vodila Mika Cimolini, poslovna vodja programa CzK, zvečer pa še odprtje razstave nove kolekcije, ki je nastala pod blagovno znamko Just a Corpse. Belantič jo je zasnoval skupaj z manekenko Valerijo Kelava. Navdih sta našla v skupni točki: telesu. Just a Corpse v nedeljivo celoto združuje individualnost, vitalnost, zračnost in gibanje. Oblačila so zasnovana tako, da omogočajo gibanje, hkralati pa so čutna, kot druga koža.
Odprtje razstave je glasbeno dopolnil pianist Bowrain, ki je dogodek spremljal s preigravanjem na klavirju, postavljenem v središče dogajanja.

Uroš Belantič med pogovorom z Miko Cimolini.

 

Odprtje razstave Just a Corpse.

 

Razstavo si je mogoče ogledati na Fužinskem gradu do 18. septembra 2018.

 

Foto: Pia Klančar

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si