V boj proti spomladanski utrujenosti

V prehodnem obdobju med zimo in pomladjo telo potrebuje nekaj časa, da se prilagodi klimatskim spremembam. V tem času se krvne žile razširijo, kar povzroči padec krvnega tlaka. Rezultat tega sta utrujenost in brezvoljnost, ki se lahko v situacijah, kot je letošnja, ko se dogaja veliko naglih vremenskih sprememb in preskokov, pojavita celo večkrat. Utrujenosti so toliko bolj podvržene osebe, ki se v zimskem času predaju spancu in tako povsem izropajo zaloge serotonina, poveča pa se koncentracija melatonina.

Kaj torej storiti, da boste v prehodnem obdobju pretentali dovzetnost za spomladansko utrujenost?

 

 

Bodite aktivni na svežem zraku

Fizična aktivnost pospešuje cirkulacijo, zato je v dneh, ko ste utrujeni, še kako pomembno vsak trenutek nameniti vadbi in aktivnosti. Svetujemo, da je na urnik umestite zjutraj, saj boste s to jutranjo gesto pregnali skrbi in poživili krvni obtok, kar deluje tako proti utrujenost kot tudi proti maščobnim oblogam, ki so se morebiti nabrale v zimskem času. Prav tako je pomembno, da čim več časa preživite na svežem zraku in na soncu, saj to povzdigne nivo serotonina in v trenutku postanemo boljše volje. Trenutki na svežem zraku pa na drugi strani blagodejno vplivajo tudi na spanec.

 

Privoščite si popoldanski počitek

Če je le mogoče, si privoščite 20-30 minutni počitek po kosilu. S tem se boste izognili tvorbi melatonina, zaradi katerega boste sicer le še bolj zaspani.

 

Jejte pametno

Zdrava prehrana je ključ do rešitve prenekatere težave in, tudi ko je vprašanje spomladanska utrujenost, na njo zlahka odgovorimo s primernim vnosom svežega sadja in zelenjave ter raznoliko prehrano, ki vključuje sledi serotonina. Za dvig razpoloženja in upočasnjeno staranje organizma poskrbi tudi kozarec rdečega vina, kot je modri pinot iz Vinske kleti Zlati grič, ki zahvaljujoč sestavini resveratrol velja za močan antioksidant. Seveda uživanje vina zahteva disciplino in zmernost.

 

Podarite si hladen tuš

Lahko še tako sovražite hladno vodo, a hladen tuš ali tuš, v katerem menjate hladno in toplo vodo, spodbuja cirkulacijo. V kolikor se odločite za knajpanje, torej izmenično tuširanje s hladno in toplo vodo, tuširanje vedno zaključite s hladno vodo.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si