Vam na vroč poletni dan najbolj prija sveža mleta (turška) kava?

Od tradicije do vonja, ki polepša dan.

 

 

Te dni je celotno Evropo in s tem tudi Slovenijo zajel prvi letošnji vročinski val. Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti v teh dneh posebej pazljivi, se izogibati pripekajočemu soncu ter se zadrževati v zaprtih prostorih.  Poleg ogromne količine vode, ki jo moramo zaužiti, pa v teh soparnih dneh, posebej prija sveža mleta (turška) kava.

 

Vonj po sveže mleti (turški) kavi je garancija za dober začetek dneva, popoldan pa ji lahko dodamo tudi nujno kocko ledu! Kava – tudi ohlajena –  je namreč najboljša vzpodbuda za naše telo. Spodbujevalnemu učinku ni vzrok le kofein, ki je prisoten v kavi, temveč tudi druge kavne sestavine – skodelica kave namreč vsebuje več kot 800 različnih tipov molekul.

 

 

Pitje kave ima sicer v Sloveniji večstoletno tradicijo, saj je Ljubljana svojo prvo kavarno dobila že davnega leta 1713.  Od takrat naprej je pitje kave začel postajati družaben dogodek, česar se Slovenci držimo še danes.

 

Kdo je prvi odkril “čudežno moč” zrn kavovca ter kje in kdaj se je to zgodilo, ni čisto jasno, najbolj znana je zgodba o etiopskem pastirju. Ko je pasel ovce je opazil, da so smukale rdeče sadeže z grmovja. Po tem so postale zelo živahne in nemirne. Tako je tudi sam začel žvečiti češnje, katere so rasle na divjem kavovcu.

 

Še dobro, kajne?

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si