Vdih – izdih v osrčju narave

Trajnostni turizem je v zadnjih letih postal priljubljen, saj si vedno več ljudi prizadeva za boljši svet. To so eko in trajnostni hoteli, kmetije in druge vrste nastanitev, ki jih najdete v osrčju narave in bodo poskrbeli, da se boste pri njih počutili kot doma.

Cabino Fresh Air Resort, Soška dolina

Predstavljajte si kraj, v katerem se boste počutili, kot da ste se po dolgem času končno vrnili domov. Cabino Fresh Air Resort v osrčju Soške doline najdete v naravi, a z vsem udobjem, ki ga pričakuje še najbolj zahteven popotnik. Soško dolino oblikuje ena najbolj znanih alpskih rek v Evropi, ki slovi po kristalni vodi. Je kraj, ki je primeren za plezalce, ljubitelje ribolova, pohodnike in kajakaše, saj na enem mestu lahko najdete različne avanture. Celoten resort sestavlja pet premišljeno zasnovanih hiš sredi vasi Čezsoča, ki ponujajo udobje, a so postavljene sredi divjine. Vsaka lesena hiša je zasnovana kot otok sreče. Za vse kulinarike željne pa namesto pohodniških prelistajte gurmanske vodnike, saj v bližini najdemo tudi restavracije iz Michelinovega vodnika.

Turistična Kmetija Želinc, Cerkno

Stara kmečka hiša, ki stoji na stičišču treh zelenih dolin ob reki Idrijci, danes sprejema goste kot Turistična kmetija Želinc, kjer boste lahko okušali polnovredno, svežo domačo hrano, kot smo jo poznali nekoč. Skrita je za bogatimi drevesnimi krošnjami, navdušila pa vas bo s svojo pristnostjo. Pripravite se na popoln oddih in se razvajajte ob odlični, pridelani in pripravljeni hrani, ki jo bosta za vas pripravila mama Marta in sin Jernej. Poleg okusne hrane boste lahko poskusili tudi odlično primorsko vino, domače žganje in pridelan jabolčnik, ki je plod sedemdeset let stare domače jablane. Sprostili se boste lahko v udobni nastanitvi s sproščujočim pogledom na dolino reke Idrijce, s svojo gostoljubnostjo pa bodo poskrbeli, da se boste počutili kot doma. Na oddihu vam zagotovo ne bo dolgčas, saj pred hišo stoji bazen, v senci krošenj pa si boste lahko nabrali novih moči.

Domačija Kabaj Morel, Goriška brda

Preživite oddih v Goriških brdih, uživajte v odličnem vinu in čudovitih razgledih. Domačija, položena v naročje idiličnih briških gričev, izžareva duh in osupljivost pokrajine, ki jo obdaja. Zjutraj, ko se zbudite na Domačija Kabaj Morel, se lahko zazrete v vinograde, sadovnjake in oljčnike, na mizi pa vas bodo za zajtrk pričakale domače jedi, ki so jih izbrskali iz kuharskih knjig svojih babic in vam jih bodo pripravili s kančkom sodobnosti, Mediterana, domišljije in novosti. Izbirate lahko med šestimi dvoposteljnimi sobami, ki so velike, prostorne in sončne. Domačija Kabaj je popolno izhodišče za dolge sprehode in raziskovanje naravnih in kulturnih biserov Goriških brd. Milo podnebje in pokrajina v Goriških brdih zelo vplivata tudi na kulinariko – različne tradicije (slovenska, furlanska, habsburška) so se na tem koščku zemlje prepletle, zato je briška kuhinja nekaj posebnega. Njihov kuhar vas bo vsak dan razvajal s tradicionalnimi jedmi, njihova vina pa bodo zadovoljila tudi največje poznavalce.

Nebesa na Pohorju

Pobegnite iz mestnega vrveža in se v idiličnem okolju vasice Planica nad Framom na vzhodnih obronkih Pohorja naužijte miru, svežega zraka, neokrnjene narave in prvovrstnih domačih kulinaričnih dobrot. V delo na Kovačnikovi domačiji je vpeta vsa družina: mama Angelca in Barbara skrbita za zelenjavni in zeliščni vrt. Iz svežih, sezonskih pridelkov v kuhinji ustvarjata dobrote, ki jih ponudijo gostom na krožniku in na prodajni polici v domači trgovinici. Moški v družini so glavni pri predelavi mesa: pohorskih bunk, suhih salam, kiblflajša ter vzreji govedi, vseh opravilih na travnikih, njivah in v gozdu. Kovačnikova gostoljubnost je znana tako v lokalnem okolju kakor tudi daleč na okoli. Gostje prihajajo na počitnice iz vsega sveta, največ iz zahodne Evrope.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si