Nedeljski večer, kavč, film in … čips. Za pikico na i dodajte pomako, ki jo lahko preizkusite tudi za kosilo, ko pripravljate tortilje ali pečen krompirček. Tukaj je guacamole za prste oblizniti!
Preverite, ali imate doma vse za avokadov namaz:
- 2 žlici sesekljane šalotke ali čebule
- 1 strok česna
- 1 jalapeño čili (ali drug čili)
- 1 pest koriandra ali peteršilja
- sok ene limete
- 2 večja zrela avokada ali 4 manjši
- 1 žlica olivnega olja
- 1/4 žličke mlete kumine
Najprej pripravimo čili pasto
Šalotko in česen olupimo in drobno sesekljamo. Jalapeño čili prerežemo vzdolž na polovico, odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Koriander, oziroma peteršilj zvijemo v cigaro in drobno sesekljamo. Sestavine prestavimo v terilnik ali sesekljalnik. Dodamo sok ene limete in dobro premešamo v grobo pasto.
Nasvet: namesto svežega jalapeño čilija lahko uporabimo tudi nekaj kapljic zelene Tabasco omake ali vložen jalapeño čili.
Za avokadov namaz vzdolž razpolovimo avokado, odstranimo koščico in z žlico izdolbemo avokado v skledo. V skledi ga z dobro pretlačimo. Dodamo pripravljeno čilijevo pasto in dobro premešamo. V kolikor želimo, da bo naš avokadov namaz bolj gladek, uporabimo multipraktik. Začinimo z olivnim oljem, kumino ter po okusu še s soljo in poprom. Avokadov namaz oziroma guacamole postrežemo s krekerji, tortilla čipsom, zelenjavo ali pa ga uporabimo v tortiljah, sendvičih, kot prilogo k pečenemu krompirju.
Recept: jernejkitchen.com