Velikonočni zajtrk: najboljši praznični kruhki

Naj bodo praznični zajtrki ali prigrizki res nekaj posebnega tako za želodčke kot tudi za oko. Preizkusite malce drugačne kruhke, ki bodo že za dobro jutro narisali nasmeh, prehvaliti pa jih ne bodo mogli tudi vaši gosti!

Potrebujemo:
Za sendvič kruh:
  • 500 g mehke bele moke tip 500
  • 10 g soli
  • 10 g svežega kvasa Fala
  • 2 žlici olivnega olja
dodatek za zelen zeliščni kruh:
  • 370 ml vode
  • 1 šopek mešanih zelišč (npr.koromač, koriander, peteršilj, origano, timijan)
dodatek za rdeč pesin kruh:
  • 370 ml 100-odstotnega naravnega pesinega soka
dodatek za oranžen korenčkov kruh:
  • 370 ml 100-odstotnega naravnega korenčkovega soka

Priprava:

V večjo skledo stresemo moko, dodamo sol, sveži kvas Fala in olivno olje. Dodamo poljubno tekočino. Če bomo delali zeliščni kruh, v posodo vlijemo vodo in dodamo sveža zelišča, dobro spasiramo s paličnim mešalnikom, nato pa to vlijemo k moki. Če delamo pesin ali korenčkov kruh, v moko vlijemo sok. Dobro premešamo in zgnetemo v prožno testo – deset minut ročno ali pet minut v robotu na nizki hitrosti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 90 minut na sobni temperaturi, da se zmes podvoji. Model za peko kruha rahlo premažemo z rastlinskim oljem. Na pomokano delovno površino stresemo vzhajano zmes, to pa oblikujemo tako, da se bo čim bolj prilagajala pekaču, ter jo preložimo v pekač. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in ponovno pustimo vzhajati 60–90 minut na sobni temperaturi oziroma dokler se zmes ne podvoji.

Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajan kruh postavimo v pečico ter pečemo 30–35 minut na 210 °C. Pečenega prestavimo iz modela na rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato narežemo na poljubne rezine in obložimo s poljubno zelenjavo, sirom, namazom in podobno.

 

Dober tek in lepe velikonočne praznike!

Celoten postopek najdete na: jernejkitchen.com

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si