Venčki kot del velikonočne dekoracije

April je eden najlepših mesecev v letu. Narava se prebuja, ptički pojejo, tekom meseca pa je kar nekaj praznikov, ki nam omogočajo še dela proste dni. Pred vrati je prvi – velika noč. Praznik družine, polne mize dobrot in čudovitih pisanih dekoracij. Velikonočna dekoracija pa je tudi prvi znanilec pomladi, ki ga prenesemo v stanovanje. A to niso le pirhi, ampak tudi drugi čudoviti elementi, ki so povezani z največjim krščanskim praznikom.

Letos še nimate ideje, kako bi okrasili hišo za to priložnost? Naj vam priskočimo na pomoč! Če samo malo pobrskate po spletu bodo tipične velikonočne dekoracije vsebovale pirhe, jajčne lupine in prvo spomladansko cvetje, s kakšno vejo vmes.

A zakaj ne bi letos bili malenkost drugačni? In namesto klasičnega cvetja raje izbrali suho cvetje? Ki ga boste lahko uporabili tudi po veliki noči? Potem izberite venčke kot del velikonočne dekoracije. Venčke? Niso te primerni bolj za advent? Še zdaleč ne! Metka iz Sanjskega šopka, kjer najdete kar nekaj čudovitih venčkov iz suhega cvetja, prisega na drugačnost in unikatnost. In venčki so ravno to!

Simbolika venčka – sklenjen krog

Čeprav so venčki najbolj znani v času adventa, zakaj jih ne bi uporabili za veliko noč? Okrogla oblika namreč pomeni popolnost in večnost, svečani venčki pa so okrasni simbol že več stoletij. Nekoč so sicer imeli drugačen pomen – predstavljali so moč in avtoriteto, saj so jih na glavah nosili voditelji in kralji. Obenem so izražali tudi čast in zmagoslavje na glavah uspešnih bojevnikov in športnikov.

Ste vedeli, da so venčki tudi znak mladoporočencev?

V starem Rimu so neveste nosile vence, spletene iz zelišč. Verjele so, da simbolizirajo začetke, zvestobo in plodnost. Cvetlična krona pa je še danes modni dodatek, ki ga narekujejo tudi poročni trendi.

Venčki iz suhega cvetja

Venčki iz suhega cvetja trajajo večno

Razlogov, zakaj je suho cvetje tako popularno je sicer več, a najbolj pomemben je zagotovo njihov neomejen rok trajanja. Obesite venček na pravo mesto in ostal bo za vedno, pomembno je le, da ni preveč izpostavljen vlagi in sončni svetlobi. Tako boste vedno imeli spomin na letošnjo veliko noč.

So prijazni do okolja

Dolga življenjska doba omogoča, da venček lahko prestavljate – na vhodna vrata, na balkonska vrata, obesite ga nad posteljo. Kamor želite. Poleg tega so iz organskih materialov, ki ne obremenjujejo okolja.

So povsem unikatni

Vsak posušen cvet je unikaten. Razlikujejo se samo v teksturah, oblikah in barvah, zato je tudi vsak venček unikaten.

Ustvarite ga sami!

Najboljše pri velikonočnem venčku pa je, da ga brez težav lahko izdelate tudi sami. Velika noč je družinski praznik, torej zakaj ne bi zbrali družine na kup in skupaj ustvarili venčke? Najprej se odpravite na travnik in izberite travniško cvetje, ki ga nato doma posušite. Ko imate cvetje pripravljeno, potrebujete še lepilo, žice, vrvico in vezice.

Nato pa enostavno pustite domišljiji prosto pot. Naredite skico, nato pa si dajte duška – imejte ustvarjalni dan. Sprostite misli, spočijte glavo in brez obremenjenosti uživajte ob ustvarjanju. Obesite ga na vhodna vrata ali pa na steno v kuhinji in polepšajte celoten prostor.

Če se vam zdi, da nimate ustvarjalne žilice, pa vas v Sanjskem šopku čakajo čudoviti venčki izpod Metkinih rok.

FOTO: Sanjski šopek

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si