Vse, kar potrebujete, je dober pametni telefon

HONOR VIEW 20 – Fokusirani na AI

Popoln nočni posnetek? Odkljukano. Selfie za na Instagram? Odkljukano. Ste na potovanju svojega življenja, vendar so na srečo dnevi, ko ste morali s sabo vleči okorni DSLR fotoaparat in stojalo, ki sta vsem razglašala»Jaz sem turist«, že mimo.

Dober pametni telefon je zdaj vse, kar potrebujete. Najnovejša generacija kamer, ki so vgrajene v pametne telefone je opremljena z več objektivi, zmogljivimi senzorji in kot najpomembnejše –  pametnimi algoritmi, ki nadomeščajo nastavitve optike, ki so zahtevale leta učenja. Medtem, ko lahko katera koli kamera zajame tisto, kar ste postavili pred njo, uvajanje umetne inteligence (AI) pomeni, da lahko kamere zdaj razumejo, kaj vidijo. Pravzaprav je oko povezano z možgani.

»Umetna inteligenca in nevronske mreže lahko prepoznajo tisto, kar je na sceni, in najdejo najboljšo sliko, tudi če ste samo usmerjeni in »streljate«

pojasnjuje Simon Forrest, glavni tehnološki analitik pri Futuresource Consulting:»Mislim, da bodo uporabniki s temi telefoni opazili boljšo kakovost slike, lepota te tehnologije pa je, da uporabniki ne rabijo razumeti, kako deluje. Kamere so največja točka diferenciacije med proizvajalci pametnih telefonov, zato je v to področje usmerjeno veliko naložb,« je dodal Forrest.

Kot primer lahko vzamete HONOR View20. Umetna inteligenca (AI) je zdaj osrednja zmožnost teh naprav, zahvaljujoč čipu Kirin 980, nevronski procesni enoti, ki je posebej zasnovana za upravljanje nalog, povezanih z umetno inteligenco in strojnim učenjem. Predvsem je omogočila osupljive dosežke na področju pametne fotografije.

Pametni telefon HONOR View20 lahko razlikuje med seboj podobne predmete – denimo panda od dvobarvne mačke, rastlino od drevesa in most od zgradbe. To bo optimiziralo objekt fotografije brez potrebe po nastavitvi fotoaparata. Kamera lahko v trenutku prepozna do 1.500 predmetov, strojno učenje pa zagotavlja, da bo sistem sčasoma vse boljši.

Vpliv umetne inteligence ni omejen samo na obdelavo. Po poročilu iz leta 2018 *, ki ga je objavil Economist Intelligence Unit (EIU), bo AI spodbujal napredek v znanosti o materialih in že danes pomaga znanstvenikom pri pospešenem odkrivanje novih spojin. Sedem od desetih anketiranih anketirancev v raziskavi, ki preučuje, kako bosta AI in tehnološki dizajn v prihodnosti spremenili tehnološko proizvodnjo, verjame, da bodo fleksibilni pametni telefoni do leta 2020 prisotni povsod.

Zrnati nočni posnetki so že dolgo boleča točna fotografov, ki uporabljajo pametne telefone, vendar AI prav tako pomaga pri posnetkih svetlečih nočnih razglednih mest, kot sta Hong Kong in New York. V slabih svetlobnih pogojih AI umetno stabilizira posnetke z dolgo izpostavljenostjo, tako da inteligentno izbere in združi več različnih okvirjev za ustvarjanje fotografij brez zamegljenosti. Tako lahko posnamete fotografijo s šestimi sekundami osvetlitve in dobite jasno sliko – tudi če se vam roke tresejo.

Fotoaparati, ki so opremljeni z AI, lahko zajamejo presenetljivo veliko podrobnosti, tudi, če so daleč od objekta posnetka, pa naj bo to Eifflov stolp v Parizu, Veliki kitajski zid ali Skytree v Tokuju. Sistem zadnjih kamer pri View20 kot prvi telefon uporablja senzor z ločljivostjo 48 milijonov slikovnih pik in njegov način AI Ultra Clarity združuje več izpostavitev slike na način, da ustvari ostro sliko visoke ločljivosti, ki jo lahko obrežete, povečate in natisnete na velikost panojev brez, da bi žrtvovali podrobnosti.

Ker se ocenjuje, da bodo uporabniki v času svojega življenja naredili več kot 25.000 selfijev, so začeli proizvajalci denar investirati v kamere na sprednji strani aparatov. Z uporabo strojnega učenja lahko sprednja kamera HONOR View20 z odprtino v zaslonu luknje identificira predmet in zamegli preostanek slike, tako da ustvari učinek »bokeh« (japonski za zamegljenost), ki je priljubljen pri Instagram portretih. Prav tako lahko izbriše pomanjkljivosti obraza že pri posnetku samem, kar lahko eventuelno odpraviti potrebo po dodatnem editiranju fotografij.

Seveda pa ni nič od tega pomembno, če se vam izprazni baterija, medtem, ko ste strmeli v veliki kanjon. Ne bojte se, AI pomaga tudi tu. Z optimizacijo aplikacij, ki se izvajajo v pametnem telefonu, podaljšuje življenjsko dobo baterije – kar pomeni, da boste lahko delili fotografije in objavljali na Instagramu, ne da bi vas skrbeli za odstotek baterije med dnevnim ogledom mesta.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si