Danes je mednarodni dan kave!

Po vsem svetu danes praznujemo mednarodni dan kave, dišečega napitka, ki poganja naša jutra, klepete s prijatelji in trenutke sprostitve. Ena vodilnih svetovnih pražarn kave, dunajski Julius Meinl, bo letos ta dan obeležila v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall Avstrija. Inštitut bo za vsako naročilo premium kave, ki ga bo Julius Meinl do 31. oktobra prejel s strani svojih poslovnih partnerjev v hotelih, kavarnah in restavracijah, v Tanzaniji posadil eno drevo. Predvidevajo, da bodo tako posadili kar 12.000 dreves.

Vsako drevo bo v naslednjem desetletju absorbiralo 60 kilogramov ogljikovega dioksida, celoten projekt pa bo izničili okoljski vpliv kar 150 milijonov skodelic kave. “Vemo, da imajo drevesa ključno vlogo pri absorpciji ogljika, in v času, ko se svet pričenja soočati s posledicami klimatskih sprememb, so trajnostni projekti, kot je pogozdovanje, izjemnega pomena. Zato smo resnično veseli, da lahko s pomočjo naših poslovnih partnerjev po vsem svetu prispevamo k projektu pogozdovanja v Tanzaniji, ki ga vodi Inštitut Jane Goodall Avstrija, “ je dejal Luigi Simonetta, vodja trajnostnega razvoja v podjetju Julius Meinl, in dodal: “S skupnimi močmi lahko letošnji 1. oktober kot mednarodni dan kave izkoristimo za spremembe na bolje in večjo podporo ljudem, skupnostim in dragocenim živalim v Tanzaniji.”

Drevesa bodo prispevala h ključnemu pogozdovanju, ki pomaga bogatiti lokalno bivalno okolje za ljudi in živali, saj nudi boljšo zaščito pomembnih in ogroženih živalskih vrst, kot so šimpanzi in drugi primati. Dr. Jane Goodall, ustanoviteljica Inštituta Jane Goodall in mirovna ambasadorka Združenih narodov:  “Naš inštitut v skupnostih, ki živijo ob gozdovih in ob pomembnih habitatih šimpanzov, spodbuja kmetijsko gozdarstvo, da bi tako zmanjšali odvisnost lokalnega prebivalstva od lova in izsekavanja gozdov. Izobražujemo jih o tem, kako vzpostaviti gozdne parcele, in jim priskrbimo sadike različnih dreves, ki obrodijo, kar prebivalcem zagotavlja vir hrane in dohodka. Več trajnostnih in donosnih majhnih podjetij pomeni boljši dostop do zdravstvene oskrbe, boljšo prehranjenost in manj stika med ljudmi in divjimi živalmi.”

Projekt pogozdovanja v Tanzaniji poleg predanosti družbeni in okoljski odgovornosti udejanja tudi  osnovno filozofijo Juliusa Meinla. “Naša filozofija je, da majhni trenutki pomenijo ogromno, da vsak trenutek, vsak posameznik in vsak majhen korak na bolje šteje, tako kot šteje vsako drevo. Pri nas je trajnost več kot beseda, zato želimo s konkretnimi dejanji in ukrepi prispevati k varovanju okolja, ohranjanju narave in izboljšanju položaja pridelovalcev kave. To je edina pot naprej,” je prepričan Tomaž Milič, generalni direktor Julius Meinl Slovenija.

Tako je že zdaj 18,2 % kave iz njihove proizvodnje pridelane na trajnosten način, vzpostavljen imajo tudi izjemen program za podporo pridelovalcem kave, v podjetju pa si aktivno in sistematično prizadevajo za uvedbo trajnostnih praks in ukrepov v vsa področja delovanja. “To je seveda tek na dolge proge, ki pa ga zmoremo skupaj, tudi s potrošniki, ki od podjetij v vedno večji meri upravičeno pričakujejo, da se obnašamo trajnostno. Raziskave namreč kažejo, da to od podjetij pričakuje že 70 % ljudi. Izjemno me veseli, da tudi naši lokalni poslovni partnerji v Sloveniji idejo trajnosti vedno bolj podpirajo in se odločajo za naročanje trajnostno pridelanih izdelkov,” je izpostavil Tomaž Milič.

Ob mednarodnem dnevu kave pa ima GRAZIA za vas pripravljenih tudi nekaj zanimivih dejstev.

Ali ste vedeli?

– Obstaja kar 120 različnih vrst kavovcev! Ti Imajo 50 let življenjske dobe, a lahko rastejo tudi do 100 let3 leta rastejo preden prvič obrodijo, na enem drevesu pa je med 5 – 8 kg jagod, kar pomeni 1 – 2 kg pražene kave.

– Tudi čebelice rade “kofetkajo”. Kofein v plodovih namreč privlači opraševalce, še posebej čebele, hkrati pa deluje kot strup in ščiti pred škodljivci.

– Največ kave spijejo Skandinavci. Vodijo Finci, saj povprečen državljan spije 12 kg kave na leto, sledijo jim Švedi z 10 kg kave na leto, na tretjem mestu pa so Islandci in Danci, ki v povprečju spijejo 9 kg kave na leto.

– Povprečen Slovenec spije 6 kg kave na leto, v Sloveniji pa je približno 4000 kavarn.

– Na svetu je 25 milijonov pridelovalcev kave, kava pa je posel, vreden kar 200 milijard USD. Imamo jo tako radi, da zaseda 2. mesto med vsemi vrstami blaga, s katerim trgujemo. Prekaša jo samo surova nafta.

Zdaj pa je čas, da proslavite mednarodni dan kave – privoščite si skodelico dišeče kave in preprosto uživajte!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si