Z otroško lutkovno predstavo nad stereotipe odraslih

V okviru projekta Aktivni.Vsi, ki ga ob finančni podpori EU izvaja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), je Lutkovno gledališče FRU-FRU v sredo, 16.8., na Kamfestu predstavilo premiero dramske lutkovne predstave Rozagroza in Plavalava.

Predstava Rozagroza in Plavalava je nastala na podlagi istoimenske slikanice avtorjev Saše Eržen, Maruše Ivančič in Kobrowskyja. Kot je v uvodu slikanice zapisal Damjan Zorc: “Če bi vladali otroci, bi se svet širil čez obzorje in se razburljivo razlival po zapuščenih kotanjah, podiral bi nesmiselno postavljene opozorilne znake ob cestah ter čudno čudne smerokaze v trgovinah, ki deklice usmerjajo v levo, fantke v desno …”

Zgodba govori o dvojčkih Neži in Anžetu in njunih starših ter vzgajanju otrok v stereotipne družbene vloge, določene s spolom. V pravljicah, ki jima jih berejo starši, pogumni princi rešujejo nemočne princeske, onadva pa zaradi vedno enakih pravljic od dolgčasa zaspita in sanjata veliko bolj zabavne sanje. In neke noči sanjata, da sta ju napadli pošasti Rozagroza in Plavalava ter zahtevali, da Neža počne samo še stvari, ki se spodobijo za deklice, Anže pa stvari, ki se spodobijo za dečke. A Rozagroza in Plavalava ne vesta, da delata račun brez krčmarja.

Predstava je skozi različne življenjske situacije, v katerih se znajdeta glavna junakinja in junak, na duhovit in otrokom primeren način predstavila problem stereotipnih pričakovanj do žensk in moških ter njihovih vlog v družbi. Neža in Anže sta počasi spreminjala razmišljanje odraslih ter jih opozarjala na svet, kjer lahko vsakdo počne tisto, v čemer je dober in kar ga veseli, pa čeprav je to pomenilo, da je Neža igrala nogomet in Anže pekel potico.

Predstava s scenarijem Anžeta Viranta in režijo Irene Rajh je nastala na podlagi istoimenske slikanice avtorjev Saše Eržen, Maruše Ivančič in Kobrowskyja. V glavnih vlogah sta nastopila Voranc Boh in Ana Špik.

Predstava je bila uprizorjena v prepoznavnem stilu gledališča FRU-FRU, s kombinacijo dramske igre in projekcije senčnih lutk. “V gledališču FRU-FRU iščemo priložnosti za prepletanje prvin gledališča z vzgojno-izobraževalnimi pristopi. Principe gledališke pedagogike smo lahko uporabili tudi v predstavi Rozagroza in Plavalava. Ta na komunikativen in dinamičen način, z veliko situacijske in karakterne komike, kombinira dramsko igro in projekcije senčnih lutk,” pojasnjuje Irena Rajh, direktorica lutkovnega gledališča FRU-FRU.

Predstava je del projekta Aktivni.Vsi, katerega namen je spodbujanje enakomerne razdelitve družinskih in gospodinjskih obveznosti med ženskami in moškimi ter aktivno očetovstvo. V projektu kot partnerji na lokalni ravni sodelujejo Občina Kamnik in druge institucije v občini. V septembru bo pod okriljem projekta Aktivni.Vsi predstavljen tudi dokumentarni film Aktivirani očka. S filmom MDDSZ ozavešča širšo javnost o pomenu dejavnega očetovstva.

Projekt Aktivni.Vsi od leta 2016 izvaja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Z njim javnost ozavešča o stereotipih na področju starševstva in spodbuja očete k bolj dejavnemu vključevanju v skrbstveno delo. Projekt so na lokalni ravni podprli vrtci, občine in druge institucije. Priznanje in podporo projekt uživa tudi pri znanih slovenskih očetih, kot sta glasbenik Rok Terkaj in bloger Jure Marolt. V mednarodnem prostoru je projekt podprl Islandski center za enakost spolov. Aktivni.Vsi je podkrepljen z medijsko kampanjo s krovnim sloganom Po dejanjih se oče pozna. Več o projektu je na voljo na spletnem mestu: http://www.enakostspolov.si/.

Foto: PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si