Zaključila se je prva slovenska javna konferenca o modi

Priložnost za povezovanje, kreativne ideje in novo znanje

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je 24. in 25. oktobra gostil Sistem mode, prvo mednarodno konferenco o modi, ki sta jo, kot novost v slovenskem prostoru, organizirala Center za kreativnost in društvo za oblikovanje SOTO. Predavalo je okoli 30 strokovnjakov s področja modne industrije in modnih medijev iz več kot desetih držav, v sodelovanju z Ljubljanskim tednom mode pa se je na skupnem na Pop-Up Showroomu predstavilo 40 najbolj aktualnih domačih blagovnih znamk.

 

 

Dogodek je na enem mestu združil delujoče v modni industriji, ki so predstavili procese delovanja sistema mode ter se dotaknili nekaterih pomembnih področij poslovanja, produkcije in promocije na globalnem trgu. Številni udeleženci so prisluhnili domačim in mednarodnim modnim strokovnjakom, med njimi tudi kar nekaj uspešnim Slovencem, delujočim v tujini, ter na individualnih svetovanjih s prve roke dobili nasvete za svojo kreativno-poslovno pot. Predavatelji so bili nad konceptom dogodka navdušeni, saj kot pravijo, takega združevanja tržnega in strokovnega pristopa v modi za zdaj še ni nikjer na svetu, kar lahko za Ljubljano predstavlja odlično priložnost v mnogih pogledih, tudi v smislu razvoja kreativnega turizma. Po besedah organizatorjev konference se prvi rezultati že kažejo v ponudbah za sodelovanja, prodajo in zastopanje določenih slovenskih modnih znamk in društva SOTO. V okviru konference je nastal tudi Modni zemljevid, digitalni in tiskani zemljevid trgovin in ateljejev slovenskih modnih oblikovalcev in oblikovalk v Ljubljani in Mariboru, ki ustvarjajo ročno izdelane, s tradicijo in novimi tehnologijami navdahnjene ter okolju prijazne modne izdelke. Za udeležence konference in širšo javnost so v soboto organizirali modna sprehoda po mariborskih in ljubljanskih lokacijah.

 

 

Konferenca Sistem mode, ki je prva javna konferenca o modi pri nas, se je začela z uvodnim pozdravom organizatorjev, v katerem je poslovna vodja Centra za kreativnost Mika Cimolini poudarila, da je namen konference tudi ta, da modo začnemo dojemati kot poslovno priložnost, med drugim se je treba vprašati, kaj se je v zadnjem času z modno industrijo zgodilo in kaj takšne priložnosti pomenijo za manjše in nove blagovne znamke. Sanja Grcić iz društva za oblikovanje SOTO pa je izrazila upanje, da se bo modno okolje tudi zahvaljujoč konferenci imelo priložnost bolje povezati. Dogodek se je izkazal za odlično nadaljevanje LJFW, ki se je v MAO zgodil v dneh prej, s konferenco pa je bilo pestro modno dogajanje tako zaokroženo na cel teden. Pester program muzeja in znotraj delujočega Centra za kreativnost je direktor Matevž Čelik povzel z besedami, da želijo biti več kot muzej, saj so platforma za sodobno ustvarjanje in kreativne ideje, zato je vesel, da je letos moda tako organsko zavzela grad in se zahvalil vsem, ki so prispevali h konferenci.

 

Zaključek konference je obeležila podelitev nagrad LJFW. Nagrado WOW International je strokovna žirija v sestavi Goga Štiftar, Gili Biegun, Andrea Varga, Anžej Dežan in Mimi Antolovič podelila oblikovalskemu tandemu Mateyaneira, nagrada WOW za najboljšo kolekcijo je šla v roke mlade oblikovalke Anje Medle, nagrada Digi WOW pa je prek socialnih omrežij občinstvo namenilo Damirju Rakoviću Ponoreliiju (znamka Ponorelii).

 

Odlično obiskana dvodnevna konferenca Sistem mode se je tako izkazala kot izvrstna priložnost za udeležence, ki so lahko vzpostavili osebne stike s strokovnjaki s področja modne industrije, pa tudi kot prostor za vzpostavljanje dialoga o novem sistemu mode, ki s seboj prinaša večjo zavest o vplivih modne industrije na okolje. Organizatorji pa si glede na pozitivne odzive udeležencev želijo, da bi konferenco ponovili in bi, tudi s takim dogodkom, modni svet v Sloveniji dvignil na višjo raven.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si