Zanimivosti o potenju

Vroči poletni dnevi so resda mimo, a tudi pod toplimi puloverji, v telovadnici, med napornimi delavniki in med vsakodnevnimi opravki se še kako spotimo. Naslednje zanimivosti o potenju vas utegnejo presenetiti.

Ženske imamo več žlez znojnic
Moški in ženske se potimo drugače. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo ženske več žlez znojnic kot moški, vendar pri moških te izločijo več znoja. Tako eni kot drugi jih imamo sicer po telesu med 2 in 5 milijonov. Prekomerno potenje je sicer lahko posledica pomanjkanja cinka ali motnje prekomernega potenja, imenovane hiperhidroza.

Naš telesni vonj ni vselej enak
Tako kot je od prehrane odvisen vonj urina, se glede na prehrano spreminja tudi naš telesni vonj. Neprijeten vonj lahko med drugim povzročajo čebula ter nekatere začimbe in nekatera zdravila. Če je naš telesni vonj sladkoben, je to lahko znak presnovnih težav, pa tudi glivic in sladkorne bolezni. Pri ženskah se telesni vonj spreminja tudi glede na menstrualni ciklus, najprivlačnejši je v času ovulacije. Zanimivo je še, da imata običajen pot in pot zaradi stresa različno sestavo, slednji pusti, ko se posuši, bolj neprijeten vonj.

Učinkoviti so tudi antiperspiranti brez alkohola
Nekoč so alkohol dodajali vsem antiperspirantom. Dandanes so izjemno učinkoviti tudi tisti, ki ga ne vsebujejo. Negovalni NIVEA antiperspiranti NIVEA Protect & Care nudijo 48-urno zaščito ter hkrati vsebujejo sestavine in vonj kreme NIVEA. Ker ne vsebujejo alkohola, ne dražijo kože, obenem na njej ustvarijo prijeten občutek suhosti in mehkobe.

 

 

 

 

 

 

Fit ljudje se začnejo potiti hitreje
Zmotno je tudi prepričanje, da se začno ljudje s prekomerno telesno težo med telovadbo hitreje potiti. Bolj kot ste fit, hitreje se boste med telovadbo začeli potiti. Telo namreč hitreje prepozna potrebo po tem, da se mora ohladiti, s čimer omogoči daljšo aktivnost. Če smo v slabši formi, kasneje dosežemo intenzivni nivo vadbe, pri katerem se začne telo ohlajati.

Save

Save

Save

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si