Že pogrešate svojo manikerko? Potem so ti nasveti za vas!

Mnoge izmed nas obiskujemo razne lepotne salone, ki so jih zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa začasno zaprli. In kako si naj zdaj pobarvamo narastek, uredimo nohte?

Za GRAZIO je nekaj uporabnih nasvetov za lepe nohte delila manikerka in lastnica salona Galante Jerneja Cvikl. Kako torej v teh dneh, ko saloni ne obratujejo, poskrbeti za svoje nohte doma? Med nasveti boste vsi boste našli kakšnega zase, ne glede na to, ali imate svoje naravne nohte ali pa imate na nohtih razne umetne mase.

 

Vaši nohti so odraz urejenosti in ogledalo vašega zdravja. Nikar ne pozabite na njih v tem času, ko še posebej veliko razkužujemo roke. Gela in drugih nanešenih mas pa nikakor ne odstranjujte na silo, s trganjem ali grizenjem. S takšnim ravnanjem se nohti poškodujejo, kar lahko posledično privede do bolečine, vnetja, infekcije. Nekaj splošnih nasvetov za lepe nohte:

 1. OMEGA-3

S prehrano vnašajte v telo zadostno količino omega-3 maščobnih kislin, kamor spadajo ribe, mleto laneno seme, laneno olje, semena oljne kadulje (čija), orehi, alge, buče, brstični ohrovt, avokado … Vse to bo dobro vplivalo na celotno telo in vaše počutje, ne zgolj na nohte. Dovolj omega-3 maščobnih kislin potrebujete predvsem, če so vaši nohti lomljivi, luskasti, razcepljeni ali suhi.

 1. KREMA IN OLJE

Za nohte in kožo moramo skrbeti od znotraj (z vnašanjem pravilne prehrane) in navzven (olje za obnohtno kožico, kreme, maske). Nohti in koža se izsuši od vetra, mraza, suhega in toplega zraka, detergentov, razkužil ipd. Poskrbite za redni nanos olja za obnohtno kožico  večkrat dnevno. Ne pozabite pa tudi na nočno nego. Pred spanjem nanesite vlažilno kremo in bombažne rokavice.

 1. VODA

Pijte dovolj vode dnevno!

 1. KNAJPANJE

Pospešite prekrvavitev rok za hitrejšo rast nohtov. Tako bo prej izrasel poškodovan del nohta. Vzemite dve posodi: eno napolnite z vodo z ledom, drugo pa s toplo vodo, nato izmenjujte iz hladne v toplo vodo. Ko končate, jih osušite in namažite z oljem in kremo.

 1. LAK ZA NOHTE in ODSTRANJEVALEC

Izberite kakovostni lak za nohte, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij (toluenov, formalina, formaldehida in ftalatov). Prav tako pazite na izbiro odstranjevalca. Obstajajo takšni, ki ne dehidrirajo nohta in obnohtne kožice, ki ne vsebujejo acetona in imajo vlažilno formulo aloe vere. Pazite, da lak vedno odstranjujete od korena nohta proti nohtni konici in nikoli obratno.

 1. PILE

Posvetujte se z manikerko in izberite pravilno pilico. To je ena izmed najpomembnejših odločitev pri negi nohtov. Le-te so različnih grobosti. Izbira je odvisna od trdote vaših nohtov in za kaj jo uporabljate (za krajšanje ali oblikovanje), ter, ali imate svoje naravne nohte ali gel nohte. Pazite, da vedno pilite noht v eno smer in da zaključite piljenje s fino pilico.

Postopek krajšanja nohtov doma:

 1. Dobro si umijte roke, jih osušite in razkužite.
 2. Razkužite tudi pilico in delovno površino.
 3. Nikoli ne pilite mokrih nohtov!
 4. Nohte krajšajte do blazinice in nikakor ne preveč, da se ne ranite. Pazite če imate novo pilico, te so lahko zelo ostre.
 5. Uporabljajte drugo pilico in pripomočke za urejanje nohtov na rokah, kot na nogah.
 6. Gel lahko pilite tudi iz vrha proti nohtu, a pazite, da ne pridete do nohta, saj ga lahko poškodujete. Nohte skrajšajte in stanjšajte, ter pustite, da gel izraste.
 7. Če si lakirate nohte, obvezno poskrbite, da poleg barvnega laka, uporabite podlak in nadlak. Ne kupujte tistih, ki vsebujejo nevarne kemikalije. To škoduje vašim nohtom in zdravju nasploh. Hkrati pa so škodljivi tudi za okolje!
 8. Ko zaključite, si ponovno razkužite roke in ne pozabite na ustrezno nego obnohtne kožice in kože nasploh. Uporabite olje za obnohtno kožico, nato pa nanesite kremo na celotno površino rok.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si