Zgodba o uspehu: Ko čili preseže vse meje

Pekočko je domača, povsem naravna gurmanska pekoča specialiteta, za katero sta kriva Mojca in Žiga iz Maribora. Začela sta na domačem balkonu leta 2013, lani pa sta na gurmanskem festivalu v Parizu osvojila prvo nagrado med omakami in začimbami.

Zgodba se je začela pred šestimi leti, z Mojcino željo po svojih čilijih na vrtu in svojo čili omako. Balkonski tegel je leto kasneje zamenjal vrtni nasad čilijev, iz katerega je nastalo prvih pet delicij, ki so dobile ime Pekočko. Leta 2015 jih Mojca Kravina in Žiga Rajič prvič predstavita javnosti, že leto kasneje pa v Ljubljani, na čili festivalu, dobita nagrado za najboljšo čili omako v Sloveniji, po imenu Balkansko divji. Kmalu zatem sta se z zmagovalno gurmansko specialiteto pojavila v petih špecerijah v Parizu in Pekočku nadela ime unikatne čilijeve omake. Junija 2017 osvojita naslov časnika Finance – najboljše živilo po izboru potrošnikov in dobita svoje mesto na policah v Mercatorju. Začneta delati tudi hišne omake za Lars&Sven Burgers, Jack&Joe’s Burger Club, Galeb, Pizzerija Krapek. Izvoz zajame Pariz in nekatera druga mesta v  Belgiji, na Madagaskarju, na novo sta z omakami prisotna tudi v Bratislavi.

Nagrada Pariza

Predlani novembra sta Mojca in Žiga, ki že 25 let oblikuje revije o kuhanju in zdravju, trenutno pa dela za francosko kuharsko revijo in portal Marmiton, naredila dimljeno BBQ omako za francoski trg. Lani septembra sta jo poslala na salon Gourmet Selection v Parizu, kjer sta kot prvi slovenski proizvajalec osvojila prvo nagrado, v kategoriji najboljše omake in začimbe. Prijavljenih podjetij je bilo preko 200.

Posebnost njunih pekočih delicij – Pekočko

Pekočko sta Mojca in Žiga. Njune omake so posebne in se razlikujejo od ostalih, saj so domače. Od vzgoje čilijev na lastnem vrtu, kuhanja na štedilniku v kuhinji, malo večji od družinske, do oblikovanja etikete, vse je delo rok Mojce in Žige.

Vse omake so 100 % naravne, kuhane izključno iz svežih čilijev, brez aditivov, brez umetnih konzervansov. Nikoli ne uporabljata polproizvodov. Vse sestavine njunih malih ‘flašk’ prihajajo z vrtov kooperantov, ki živijo v lokalnem okolju, v krogu 50 km. Na vrtu vzgajata 60 različnih vrst čilijev, v visokih gredah po principu permakulture, kjer gre za ekološko vzgojo z visokim donosom na majhni površini. Vse omake so brez glutena, nekatere tudi veganom prijazne.

Vsak Pekočko ima svoje slovensko ime

Ne samo ime, tudi stopnjo pekočnosti in posebno etiketo z jelenjo glavo. Nežni vragec, Živčni Siciljanec, Brkati Mehičan, Balkansko divji, Čokoladna zloba, Lovec fantomov, Bolečko. Pa še Moštarda, kutinova marmelada s čiliji in domač čilijev pesto. Njuni proizvodi ne vsebujejo zgolj različno močnih čilijev, pač pa so to omake kompleksnejših asociacij okusov, saj sta oba izjemna poznavalca začimb in vrtnin iz vseh koncev sveta. Tako lahko zasledimo okus pečene paprike, guakamola, bazilike in paradižnika, čokolade in tonke (črni madelj), Isley viskija, madagaskarskega divjega popra, dateljev…

Mojca Kravina pravi: »Trenutno čakam na prazne flaške, da lahko naredimo naslednjo pošiljko za Fancijo in Belgijo. Pa na vrt moram, da poberem čilije. »

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si