Zimske delavnice in dogodki za vse kreativce

Z JSKD bo zima ustvarjalna

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v zimo vstopa s številnimi aktivnostmi na vseh področjih svojega delovanja, ki se bodo zaradi epidemioloških razmer večinoma odvijale na spletu, kolikor bo le mogoče, pa tudi v živo. Podprti z izkušnjami iz prvega vala epidemije, ko so se spomladi na nove razmere šele prilagajali, so na JSKD jesensko in zimsko sezono pričakali dobro pripravljeni na prihajajoče spletne izzive. Poleg izvedbenih prilagoditev programov uvajajo tudi nekatere nove vsebine, saj vsega, kar sicer izvajajo v živo, ni mogoče prenesti na splet.

 

Gledališče

Gledališki ustvarjalci so v tem času zelo aktivni. Društvo KUD Krik in Mestno gledališče ljubljansko pripravljata spletni dogodek festival dramske pisave Vzkrik (21. november ob 21. uri), na katerem bodo predstavili osem celovečernih dramskih besedil, ki so nastala v letu 2019 na delavnicah dramske pisave pod mentorskim vodstvom večkrat nagrajene dramatičarke Simone Semenič ter dveh gostujočih mentorjev, režiserja Mareta Bulca ter dramaturginje in pripovedovalke Ane Duša.

Aktivni so tudi v ŠtudenTeatru, to je projekt za študente negledaliških smeri, ki želijo nadgraditi svoje gledališko znanje. V petih letih delovanja ŠtudenTeatra je nastalo okoli trideset predstav, z eno od njih, Predstava o Doris, pa bodo sodelovali na mednarodnem spletnem festivalu AITA (25. in 28. november).

 

Likovna umetnost

Na likovnem področju so pripravili kar nekaj spletnih izobraževanj in razstav. Slikar, fotograf, mentor in publicist Janez Zalaznik bo imel predavanje na temo Umetnost v času karantene (27. november), o čemer je med prvim valom epidemije napisal knjigo. Na predavanju bo na aktualne tematike, povezane s pandemijo, navezal motive iz zgodovine likovne umetnosti in sodobne ustvarjalnosti, govoril pa bo tudi o osebni izkušnji, kako ohraniti študijski tempo, ko se je zaradi epidemije povsem ustavilo druženje in praktično delo v ateljejih.

 

Oblikovanje

Vsem, ki se zavedajo pomena trajnostnega razmišljanja in delovanja, je namenjena delavnica Reciklaža in trajnostno oblikovanje (28. november in 5. december), ki jo bo vodila Maja Modrijan, profesorica likovne umetnosti in vodja trajnostne znamke Destilator.

Na delavnici Grafično oblikovanje za začetnike (2. in 9. december) pod vodstvom Lučke Berlot, oblikovalke in pedagoginje ter ustanoviteljice blagovne znamke LučkaBučka, bodo udeleženci spoznali teoretične osnove grafičnega oblikovanja, nato pa bodo naučeno s pomočjo brezplačnega spletnega programa za oblikovanje preverili še v praksi.

 

… literarne delavnice in številni dogodki za otroke

Več informacij o aktualnih delavnicah za kreativce vseh starosti in dogodkih, ki jih letošnjo zimo pripravljajo v JSKD, je dostopnih tukaj: https://www.jskd.si/

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si