Živa zaživela z uvodnimi plesi in podelitvijo listin Mete Vidmar

Sinoči je v Centru kulture Španski borci v Ljubljani ponovno zaživel ples.

Z otvoritvijo festivala Živa se je pričelo tridnevno plesno dogajanje, katerega uvod je zaznamovala podelitev listin Mete Vidmar. Prejemnice so tri neumorne ustvarjalke, Dalanda Diallo, Polona Boruta in Lucija Boruta, ki s svojim dolgoletnim delom na plesnem, koreografskem in pedagoškem delu puščajo globok pečat v svojem lokalnem in širšem prostoru.

 

Festival se je pričel s predstavo Kako gledamo ples, v kateri je Samo Oleami gledalce spodbudil k razmišljanju in zavednemu spremljanju plesa, kot nekakšna navodila, kako naj kot gledalci sodobnega plesa ugotavljamo, kaj je to, kar gledamo.

To je bil pravi uvod v večer, ki je poleg plesnih miniatur in celovečernih predstav prinesel tudi slovesne trenutke s podelitvijo priznanj za izjemne dosežke na plesnem področju.

Letošnje prejemnice listin Mete Vidmar so plesalke, pedagoginje in koreografinje Dalanda Diallo, Polona Boruta in Lucija Boruta.

»To priznanje je zame zelo pomembno, tudi zato, ker sama izhajam iz šole Mete Vidmar. Je tudi čudovita popotnica za naprej, da bom delovala tako s svojimi učenkami in kot plesalka. Na vprašanje, ali sem bolj plesalka, pedagoginja ali koreografinja težko odgovorim. Pedagoginja gotovo, navsezadnje sem tudi profesorica matematike, in z učenkami neizmerno uživam. Če veliko daješ, veliko dobivaš nazaj. Vendar se posvečam tudi sebi kot plesalki, saj le tako, da rastem na tem področju, lahko dajem tudi drugim. Od naštetega sem najbrž še najmanj koreografinja,«

nam je povedala Dalanda Diallo, ki je svojo plesno pot začela na oddelku za sodobni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kasneje pa se je kalila skozi delo in številna izobraževanja, med drugim v plesnem centru Georges Momboye v Parizu, kjer je študirala afriški ples. Deluje kot pedagoginja, koreografinja in plesalka.

 

Polona in Lucija Boruta sta sestri, ki sta močno povezani tudi v svojem delu, njuni plesni poti se namreč prepletata že od malega. Skupaj delata in skupaj plešeta, na vprašanje, kako bosta unovčili pravkar prejeto priznanje in kaj štejeta za svoj največji uspeh pa je Lucija odgovorila:

»Največji uspeh? To, da plešem. V osnovni šoli sem bila športnica in si nisem predstavljala, da je možno, da bi se ukvarjala s plesom, in to poklicno. Da sem zmogla to odločitev in jo uresničila, je zame največji uspeh.« Podobnega mnenja je Polona: »Živeti od plesa in uresničevati poslanstvo, da lahko učiš otroke, to šteje. Kar ni enostavno, otroci so največji kritiki. Pa seveda to, da hkrati še sama plešem. Mislim, da bova obe plesali, dokler se bova lahko gibali po odru.«

Listina Mete Vidmar, v tem sta si enotni, pa bo iz njiju potegnila še več in še boljše. Sestri Boruta prihajata iz Velenja, kjer sta začeli svojo plesno pot, ki sta jo kasneje nadgrajevali na številnih izobraževanjih doma in v tujini. Delujeta na pedagoškem, koreografskem in plesnem področju, nekatere njune učenke uspešno nadaljujejo plesno pot, med drugim pa sta tudi članici študijske skupine za sodobni ples pod organizacijo Zavoda za šolstvo RS.

 

Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa je vsakoletna prireditev, ki v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) poteka že od davnega leta 1975, kar kaže, da ima festival Živa in sodobni ples v Sloveniji bogato tradicijo. Ime je festival dobil po leta 2011 umrli plesalki, koreografinji in plesni pedagoginji Živi Kraigher, ki velja za eno od pionirk sodobnega plesa pri nas.

Na tridnevnem festivalu, ki predstavlja presek aktualne plesne ustvarjalnosti pri nas, bo letos predstavljenih 43 miniature in 7 predstav, v katerih bo zaplesalo okoli 300 plesalcev iz vse Slovenije, pridružilo pa se jim bo tudi nekaj gostov iz Hrvaške.

Do sobote, 17. novembra, bo v Centru kulture Španski borci še nadvse živahno.  Jutri sledijo predstavitve akademskih programov oziroma možnosti za nadaljevanje plesne kariere tudi kot poklica. Festival bodo zaključili domači in gostujoči plesalci s tremi izvrstnimi celovečernimi predstavami.

Foto: Matej Maček

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si