Zlati olimpijec Primož Kozmus podaril modro in športno srce


Karavana akcije NIVEA Podarite nam modro srce, ki je okna vrtcev, šol, ustanov in domov februarja obarvala v modra srca, se je tokrat mudila na osnovni šoli v prijaznem posavskem kraju Brestanici, kjer je otroke z močnimi besedami in ljubeznijo do športa navdahnil zlati olimpijec Primož Kozmus.

Primož Kozmus, olimpijski prvak v metu kladiva iz Pekinga leta 2008, je svojo nekdanjo osnovno šolo obiskal v sklopu letošnje akcije NIVEA Podarite nam modro srce, ki so simbol akcije in jih je Primož Kozmus na dogodku podpisal kar 187 otrokom.

Kako so ga poslušali!
Ko jim je pripovedoval o tem, kako je njegova ljubezen do športa zrasla ravno na teh igriščih in travnikih, po kateri se sedaj podijo oni. “Kot otrok nisem poznal meta kladiva, zelo dobro pa sem poznal atletiko, ekipne športe, met žogice. Na osnovni šoli je bil zelo prisoten športni duh, vse odmore smo preživeli na igriščih,” je otrokom povedal Primož Kozmus. In nadaljeval: “Doma sem bil na kmetiji, tekal sem gor in dol, mislim, da se je iz te ljubezni do gibanja največ razvilo.” Otroke je pozval, naj se tudi sami čim več ukvarjajo s športom. “Zdrav duh v zdravem telesu prinese uspehe tudi na drugih področjih, ne le v športu,” jim je modro svetoval Primož Kozmus.

Od šolskih igrišč do olimpijske medalje
Nekdanji olimpijski prvak, ki si je že od majhnih nog želel postati profesionalni športnik, je z metom kladiva začel pri petnajstih letih in kmalu postal mlajši mladinski svetovni prvak. “Na svojih prvih olimpijskih igrah v Sydneyju sem bil 38., a tega marsikdo ne ve. Bil sem odlično pripravljen, a trema je naredila svoje,” je otrokom povedal Primož Kozmus. Ljubezen do športa ga je vlekla naprej in osem let pozneje je v Pekingu osvojil zlato olimpijsko medaljo. 21 let treningov, tri do sedem ur dnevno je bilo za njim, pogosto so bile roke črne od kladiva, je otrokom, ki so ga zbrano poslušali, povedal Primož Kozmus.

 

To, da si med seboj pomagamo in se družimo, je smisel življenja
Primož Kozmus, ki je otrokom podpisal kar 187 modrih src, se je od otrok poslovil z besedami, ki si jih je dobro zapomniti: “To, da si med seboj pomagamo in se družimo, je vse. To je smisel življenja.”Skupinska fotografija pa bo otrokom ostala v trajen spomin na druženje z olimpijskim prvakom. Kdo ve, morda bo ravno nekdo izmed njih, navdahnjen s Primoževo zgodbo, nekoč nosilec olimpijske medalje.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si