Zmagovalci LIT hekatona 2022: finančna pismenost je izziv, ki se ga lahko lotimo kreativno

Zmagovalci letošnjega LIT hekatona so študenti, ki so si upali tvegati in se s finančnim opismenjevanjem poigrali tako dobro, da so si priigrali glavno nagrado v vrednosti 2.000 evrov. Člani zmagovalne ekipe Delfini pravijo, da so izziv LIT hekatona sprejeli zaradi želje po iskanju kreativnih rešitev in spoprijemanju s problemom, ki je zanje še kako aktualen.

Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) je študente in dijake novembra zopet postavilo pred edinstven izziv. V sklopu projekta Lajf je igra tveganja (LIT), ki je namenjen povečanju finančne in zavarovalne pismenosti mladih, so drugo leto zapored organizirali LIT hekaton. Mladi so morali v 48 urah pripraviti predlog rešitve finančnega opismenjevanja mladih, ki se poslužuje igrifikacije za spodbujanje k informiranju in izobraževanju.

Zmagala je ekipa Delfini, ki si je priigrala kar 2.000 evrov, sestavljajo pa jo študenti Sara Koljić, Žiga Podkrižnik, Aljaž Skrt in Kristjan Pahor. Njihov predlog temelji na ideji mobilne aplikacije »Finance!«, ki prek tekmovanja s praktičnimi nagradami uporabnike spodbuja k pridobivanju znanja na štirih področjih: zavarovanju, upravljanju s financami, varčevanju in vlaganju. Tudi rešitve kar nekaj drugih ekip so temeljile na aplikaciji, a je bila zmagovalna prednost Delfinov ravno v predlogu, ki ni temeljil izključno na aplikaciji.

Z ekipo Delfini smo govorili o vseh podrobnostih napetih 48 ur, ki jim odpirajo vrata v svet financ in zavarovalništva.

Kako ste preživeli 48 ur hekatona? Na voljo so vam bili tudi mentorji, strokovnjaki, iz slovenskih zavarovalnic in lanski zmagovalci, ki so pravzaprav vaši vrstniki – ste izkoristili tudi možnost za posvet z njimi?

Večino časa je naša skupina preživela na Zoom klicu, kjer smo skupaj iskali rešitve. Določili smo čas za sestanke, ostalo smo si vzeli prosto za razmišljanje. Po potrebi smo komunicirali tudi preko družbenih omrežij. Informacije s strani mentorjev so nam zagotovo prišle prav, saj so nam začrtale smer za končni izdelek.

Ste imeli morda že pred prijavo določena znanja o financah, zavarovalništvu?

Nekaj znanja o financah in zavarovalništvu smo že imeli. Prihajamo namreč iz Ekonomske fakultete in Fakultete za družbene vede, kjer je znanje ekonomije obvezno. Na ekonomski fakulteti pa smo financam posvetili res veliko časa.

Kakšen je bil vaš miselni proces za oblikovanjem rešitve?

S člani skupine smo si najprej vzeli čas za individualno iskanje rešitev, brainstorming. Proti večeru smo se sestali in predstavili problem in rešitve vsak iz svojega zornega kota. Takoj smo prišli do soglasja, da je potrebno problem reševati na stopnji osnovnošolcev in dalje. Izhajajoč iz tega smo se odločili, da bo naša rešitev temeljila na podajanju znanja preko aplikacije in tekmovanju iz finančne pismenosti za najbolj ambiciozne. Od tu najprej smo predstavili vsak svoje predloge glede izvedbe, kjer smo imeli precej različnih pogledov in predlogov. Na koncu smo prišli do rešitve, ki je ustrezala vsem. Za konec smo sestavili grafično podobo in strukturo tekmovanja. Veliko napora smo namenili tudi iskanju slabosti svoje ideje, ki bi jih žirija lahko izpostavila in se ustrezno pripravili z odgovori.

Ste se z igrifikacijo srečali prvič? Vam je bolj zapletla iskanje rešitve ali vas je spodbudila k razmišljanju izven okvirjev?

Igrifikacija je bila vsem članom precej poznan koncept, tako da smo se z njo že srečali. Mislimo, da nam je igrifikacija dejansko olajšala iskanje rešitev. Predstavlja iskanje rešitev, ki je zabavno, bi pritegnilo vsakogar in s čimer se lahko vsakdo poistoveti. Vsaj iz tega smo izhajali, zato je bil brainstorming preprost.

Ste pričakovali zmago in če ne, kako zelo ste bili presenečeni ob razglasitvi?

Zmage res nismo pričakovali. Glavni pomislek smo imeli ob predstavitvi naše rešitve žiriji. Člani žirije so imeli namreč kar nekaj vprašanj za nas in izrazili pomislek ali dva. Velik del negotovosti je izhajal tudi iz tega, da nismo slišali predstavitev ostalih tekmovalcev.

Kaj je torej vaš zmagovalni recept za LIT hekaton?

Mogoče bi lahko izpostavili, da se vsi člani med seboj dobro poznamo in je bilo tako delo zabavno, soočanje mnenj brez zadržkov in končni produkt res del vseh nas.

Kaj je pri LIT hekatonu izstopalo, vas navdušilo?

Široko zastavljeno iskanje rešitev. Malo smernic od začetka, kar res spodbudi k različnim pogledom na problem. Veliko pomeni tudi strokovnost žirije in mentorjev. V prvi vrsti pa nas je navdušil problem, ki so ga izbrali, saj se zavedamo, da finančna nepismenost res vpliva na življenja v mladosti in kasneje.

Lajf je igra tveganja

Slovensko zavarovalno združenje z namenom povečanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja), ki mladim ponuja brezplačne izobraževalne vsebine ter spoznavanje kariernih priložnosti v zavarovalništvu. LIT hekaton je ena izmed aktivnosti projekta LIT, več informacij in vsebin pa najdete na spletni straniInstagramu in Facebooku.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si