Zobne paste in ustne vodice pomagajo zmanjšati širjenje koronavirusa

Rezultati kažejo, da lahko nekatere zobne paste in ustne vodice pomagajo zmanjšati širjenje virusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, tako da začasno zmanjšajo količino virusa v ustih.

 

Foto: @Colgate

 

Po navedbah ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni se virus širi z dihalnimi kapljicami ali majhnimi delci, ki nastanejo, ko okužena oseba kašlja, kiha, poje, govori ali diha.

 

“Čeprav ščetkanje in izpiranje nista zdravljenje ali način za popolno zaščito posameznika pred okužbo, lahko pripomoreta k zmanjšanju prenosa in upočasnitvi širjenja virusa in dopolnjujeta koristi, ki jih prinašajo nošenje mask, socialno distanciranje in pogosto umivanje rok.” je dejala dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinična direktorica.

 

“Smo v zgodnjih fazah kliničnih preiskav, vendar so naši predhodni laboratorijski in klinični rezultati zelo obetavni.” Dr. David Alland, vodja Centra za nalezljive bolezni in direktor Centra za odziv na COVID-19 in pripravljenost na pandemijo, pravi: »Čeprav še ne poznamo prispevka virusa SARS CoV2, ki izvira iz ust, k prenosu COVID-19, lahko slina zagotovo vsebuje količine virusa, ki so primerljive s količino virusa v nosu in grlu. To kaže na to, da bi lahko zmanjšanje virusa v ustih preprečilo prenos v času, ko so izdelki za ustno nego aktivni.”

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si