Zveneča imena sodobne svetovne poezije prihajajo na Ptuj

23. DNEVI POEZIJE IN VINA

 

Foto: Matej Pušnik

Med 20 in 24. avgustom 2019 bodo pesnice in pesniki iz 15 držav sveta na Ptuju in 18 drugih krajih po Sloveniji in zamejstvu s poezijo in glasbo nastopili na več kot 60 dogodkih. Edinstveni pesniški festival v tem delu Evrope, ki že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, je vsako leto programsko razkošnejši. Letos festival praznuje 10. obletnico na Ptuju in gosti kar 20 mednarodno uveljavljenih pesnic in pesnikov s celega sveta.

 

Letošnja častna gosta sta srbska pesnica Radmila Lazić, ki je poleg bogatega literarnega opusa v zadnjih desetletjih odigrala pomembno vlogo v srbskem javnem življenju kot angažirana intelektualka, vneta zagovornica enakovrednosti spolov in borka za človekove pravice, ter kitajski pesnik Bei Dao, eden najbolj vplivnih in globalno prepoznanih kitajskih pisateljev, ikona žive sodobne kitajske poezije. Avtor Odprtega pisma Evropi je Ilija Trojanow, večkrat nagrajeni romanopisec in esejist, prevajalec in publicist, država v fokusu pa je Nemčija, od koder prihajajo tudi trije avtorji. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje tudi bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine, skoraj vsi dogodki pa so brezplačni in potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Prvim pesniškim branjem boste lahko prisluhnili že v nedeljo 18. avgusta v Petanjcih in v ponedeljek, 19. avgusta v Ljutomeru, kjer bodo udeleženci pesniško-prevajalske delavnice v Jeruzalemu svoje prevode prvič predstavili javnosti. Ogrevanje v festival predstavljajo Večeri pred Dnevi, ki bodo v torek, 20. avgusta v kar šestih krajih po Sloveniji – pesniško-glasbenega dogajanja ob degustaciji vin se lahko udeležite v Ljubljani, Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah in Zgornji Kungoti.

 

23. Dneve poezije in vina bo v sredo, 21. avgusta z branjem Odprtega pisma Evropi otvoril njegov avtor Ilija Trojanow. Bogat festivalski program se med drugim širi v skrivnostni samostan Žičko Kartuzijo, prvič pa bo festivalska napoved, Večeri pred Dnevi, na Ljubljanski Špici, z večernim dogodkom in poezijo na ladjici po Ljubljanici. Poleg večernih koncertov in intimnih branj na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja, ki vrata svojih visokih zidov odprejo samo za poezijo in njene ljubitelje, pa bodo festival s pesniškimi branji obogatili tudi mladi avtorji. Prvič boste obiskovalci dan s poezijo začeli že zjutraj; poezija za zajtrk ob kavici in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami, in končali pozno zvečer z glasbenimi koncerti na velikem odru starega mesta.

 

Na festivalu sodelujejo številne kulturne organizacije in prostovoljci s Ptuja, kamor bodo organizatorji letos z dobrodelnim pesniškim dvobojem, ki bo edini plačljivi dogodek na festivalu, za potrebe glavnega studia za mlade ustvarjalce namenili ves izkupiček. Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina del evropske pesniške platforme Versopolis, ki na mednarodnem nivoju skrbi za promocijo poezije. V njenem okviru na festivalu gostujejo obetavni pesniki iz različnih evropskih držav, ki dobijo priložnost, da nastopijo ob boku uveljavljenim pesnikom z vsega sveta.

Te dni bo zaživela tudi nova spletna stran, kjer bodo dostopne vse informacije o festivalu.

Vabljeni, da nas obiščete na Ptuju – prestolnici poezije.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si