Les Eaux de Chanel PARIS- ÉDIMBOURG

Začetek je nastal v želji. Leta 2018 je kolekcija LES EAUX DE CHANEL odprla novo dišavno poglavje v svetu dišav Hiše: posebna kolekcija, za katero navdih so služile najljubše destinacije Mademoiselle, nastala iz domišljije in zasnovana na svežini. Na sledi PARIS-BIARRITZ, PARIS-DEAUVILLE in PARIS-VENISE, ki jim je sledila PARIS- RIVIERA leta 2019, je Olivier Polge, v sodelovanju z Laboratorijem za kreacijo in razvoj dišav CHANEL, izvedel dišavno skladbo v poklon petemu dišavnemu potovanju: PARIS- ÉDIMBOURG.

Umetnost dišavnega potovanja

LES EAUX DE CHANEL so bile zamišljene kot lahkotne in osvežujoče sveže dišave ‘eaux fraîches’. Navdih sem črpal v destinacijah, ki imajo močno povezavo s Hišo CHANEL. Sleherna od njih je obeležila vsako od posameznih dišav.« Olivier Polge

Več kot zgolj destinacije, LES EAUX DE CHANEL dišave so kot nešteto povabil na pobeg, brez razloga, tu in sedaj. Zračne, brez določenega spola in prežete z lahkotnostjo, nas popeljejo v domišljijo nekam drugam. Ob morju ali na podeželju, vsako nepremično potovanje je predvsem intimno doživetje v srcu naših čustev.

Medtem, ko so dišave LES EAUX DE CHANEL zasnovane kot lahkotne in osvežujoče sveže vode “ eaux fraîches ”, je sleherna od njih svoja in drugačna, tako v ravnovesju agrumov, ki jih vsebuje (s Sicilije in iz Kalabrije v Italiji) kot tudi v vsebnosti posebnih sestavin.

“ Ta očitni in osvežujoči užitek, brez kakršnegakoli prikritega namena, odkrijemo v izdatnem in elegantnem načinu nanašanja, ki je poklon žlahtnosti preprostih stvari. ” Olivier Polge

Od strasti do navdiha

Piše se leto 1924. Gabrielle Chanel je odkrila Škotsko preko vojvode Westminstrskega, s katerim je bila v ljubezenskem razmerju do leta 1930. Daleč stran od mondenega življenja je poiskala zatočišče v tem divjem in veličastnem podeželju, obsijanim z intenzivno belo svetlobo. Prerojena v neskončnih prostranostih zelenja, se je posvetila ribolovu na lososa, igranju kart z Winstonom Churchilom in Vero Bates, in čas preživljala na treh posestih vojvode na Škotksem: v podeželskem dvorcu Stack Lodge, v viktorijanski graščini Lochmorea in, nenazadnje, na posesti Rosehall, kjer je dobila proste roke pri njegovem preurejanju. Oblačila, ki so jih nosili britanski aristokrati za rekreacijo na odprtem, so postala vir navdiha. Fair Isle puloverji z barvitimi, geometrijskimi vzorci, tartan, volnene beretke in suknjiči iz tvida so bila praktična oblačila, ki so šla z roko v roki z njenim okusom za eleganco in udobje. Vedno znova jih je upodabljala za svoje kreacije na nešteto načinov, do te mere, da so postali emblematični za stil CHANEL.

“Sveža in lesna obenem, dišava PARIS-ÉDIMBOURG bi lahko bila vonj suknjiča iz tvida, sposojenega iz moške garderobe, ki je bila tako zelo pomemben vir navdiha Gabrielle Chanel. ” Olivier Polge

Lesno aromatična dišava, udobna kot suknjič iz tvida

Obdan z veličastnim in skrivnostnim škotskim podeželjem, je bil Olvier Polge predvsem prevzet nad dvema značilnima vonjema: »osupljivim in ledenim« vonjem brinovih jagod in vonjem šotaste gozdne prsti. Ta za ta kraj značilna spreminjajoča se svetloba in napetost med ostro svežino ter toplimi sencami je vzpodbudila zamisel odišavi z močjo aromatičnega rastlinja, v tradiciji britanskih moških kolonjskih vod. Poudaril je živahne in razpoznavne note brinovih jagod in ciprese, dodal kanček sivke, nato izbral cedro zaradi njenega objemajočega udobja ter vetiver s pridihom vonja šote in zadimljenim pridihom. In na koncu, »ker divjost pokrajine vpliva na način življenja«, je dišavo ogrel z notami vanilije in mošusa.

In tako je PARIS-ÉDIMBOURG, najbolj zemljena, najbolj androgena med dišavami LES EAUX DE CHANEL, postala resničnost. Za njeno navidezno svežino se z vsakim nanosom dišave razprejo topli in pomirjajoči toni. S svojo razločno prefinjenostjo bi bi lahko “ dišava suknjiča iz tvida, sposojenega iz moške garderobne omare, ki je vedno bila nadvse velik navdih Gabrielle Chanel, ” razloži Olivier Polge. “ Kot vonj sprehoda po podeželju, je dišava prežeta z vonjavami divje pokrajine. ”

Spoj elegance in preprostost

PARIS-ÉDIMBOURG ima čisto, zaobljeno stekleničko, kot vse ostale dišave LES EAUX DE CHANEL s pokrovčkom iz duromerja s vtisnjenim belim logom dvojni C. Steklenička oblike, ki spominja na priprsnice za alkohol, ki so jih nosili s seboj na potovanja, ji daje še bolj izrazit pomen. Kristalno čisto steklo razkriva dišavo zelene barve škotskega podeželja. Želja po enostavnosti in minimalizmu se dodatno vidi v valoviti kartonastizunanji embalaži, lepi tako od znotraj kot od zunaj, popolni do najmanjše podrobnosti.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si