Pred nekaj dnevi je GRAZIA pisala o mnogih zdravilnih lastnostih avokada, med katere spadajo tudi zniževanje holesterola v krvi, uravnavanje krvnega tlaku in sladkorja v krvi, protivnetne lastnosti, negovalni učinek na kožo in številne druge. Tokrat pa imamo za vas pripravljen recept za avakadov namaz, ki je odlična izbira za slasten prigrizek, predjed ali prilogo, možno pa ga je uporabiti tudi v tortiljah, zavitkih in kot omaka k tortilja čipsu.
Njegova priprava je izjemno hitra in enostavna, okus namaza pa si lahko tudi prilagodimo – v kolikor želimo, da je bolj pekoč, dodamo več čilija, v kolikor pa pekočega ne prenesemo, pa se mu raje izognimo.
SESTAVINE
2 žlici sesekljane šalotke ali čebule
1 strok česna
1 jalapeño čili (ali drug čili)
1 pest koriandra ali peteršilja
sok ene limete
2 večja zrela avokada ali 4 manjši
1 žlica olivnega olja
1/4 žličke mlete kumine
POSTOPEK
1. PRIPRAVIMO ČILI PASTO
Šalotko in česen olupimo in drobno sesekljamo. Jalapeño čili prerežemo vzdolž na polovico, odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Koriander, oziroma peteršilj zvijemo v cigaro in drobno sesekljamo. Sestavine prestavimo v terilnik ali sesekljalnik. Dodamo sok ene limete in dobro premešamo v grobo pasto.
GRAZIA NASVET: namesto svežega jalapeño čilija lahko uporabimo tudi nekaj kapljic zelene Tabasco omake ali vložen jalapeño čili.
2. PRIPRAVIMO AVOKADOV NAMAZ (GUACAMOLE)
Avokado vzdolž razpolovimo, odstranimo koščico in z žlico izdolbemo avokado v skledo. V skledi ga z vilico dobro pretlačimo. Dodamo pripravljeno čilijevo pasto in dobro premešamo. V kolikor želimo, da bo naš avokadov namaz bolj gladek, uporabimo multipraktik. Začinimo z olivnim oljem, kumino ter po okusu še s soljo in poprom. Avokadov namaz oziroma guacamole postrežemo s krekerji, tortilla čipsom, zelenjavo ali pa ga uporabimo v tortiljah, sendvičih, kot prilogo k pečenemu krompirju.
SHRANJEVANJE IN ZAMRZOVANJE
Guacamole se pripravi zelo hitro, tako da je vedno bolje, da pripravimo svežega. A v kolikor želimo, ga lahko tudi shranimo. To najlažje naredimo tako, da ga še svežega zvakumiramo. Avokadov namaz zvakumiramo v vrečke in ga hranimo v hladilniku do 3 dni. Lahko ga tudi zamrznemo. V zamrzovalniku ga hranimo do 1 meseca. Vakumiranje bo pomagalo, da avokado ne bo oksidiral in bo ostal nekoliko lepše zelene barve.