Zakaj obožujemo avokado?

Avokado je v zadnjih letih postal izjemno priljubljen sadež, ki krasi številne fotografije obrokov na kuharskih straneh in družbenih omrežjih. Na Instagramu lahko na primer pod ‘hashtagom’ #avocado danes najdemo že kar 12,4 milijona objav!

Avokado pa ne obožujemo zgolj zato, ker je tako fotogeničen, temveč tudi zato, ker je zelo zdrav in bogat z vitamini in minerali. Med drugim vsebuje vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo fosfor in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi.

Avokado zaradi vsebnosti vitamina B6 in folne kisline tako pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja, prav tako je bogat z beta-sitosterolom, ki pomaga zniževati raven holesterola v krvi, poleg tega pa tudi uravnava krvni tlak, skrbi za zdravje oči, pomaga uravnati raven sladkorja v krvi, odlikujejo pa ga tudi protivnetne lastnosti.

Avokado ima dober vpliv tudi na kožo, saj jo njegovo olje dobro nahrani in ji daje sijaj. Prav tako lahko iz njega ustvarimo masko za lase, ki lahko neguje poškodovane in suhe lase.

Po vsem tem je GRAZIA prepričana, da bo avokado prva izbira na vašem jedilniku. Pa dober tek!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si