Facebook Business Makeover: S pomočjo strokovnjaka skozi svet spletnega poslovanja

Mala podjetja se pri svojem poslovanju srečujejo s številnimi izzivi. Pri osredotočanju na njihov core business, razvoj izdelka ali storitve, jim velikokrat primanjkuje časa, denarja in človeških virov za pospeševanje prodaje in utrjevanje blagovne znamke. Tu priskoči na pomoč projekt Facebook Business Makeover, katerega namen je pomagati malim in srednjim podjetjem pri spletnem nastopu z uporabo storitev in orodij s Facebookove platforme. Izpeljali so ga na Poljskem in Češkem, v Sloveniji pa je to priložnost izkoristilo tudi podjetje Pelia Organic.

Iva Rat, ustanoviteljica in lastnica mladega kozmetičnega podjetja Pelia Organic, pri svojem cilju, prebuditi naravno žensko lepoto, ne želi sklepati kompromisov. Pred kratkim je lansirala linijo razkošnih naravnih pilingov, ki so ekološko certificirani, ročno izdelani in prijazni do veganov – taki, kot bi jih naredila sama zase. Inovacijo smo prepoznali tudi pri GRAZII, zato smo jo lani tudi nominirali za naj naravni izdelek leta.

Vse več potrošnikov išče izdelke, ki imajo organske sestavine, podpirajo trajnostnost in so odgovorni do okolja. Pilingi Pelia Organic so ekološko certificirani, ročno izdelani in prijazni do veganov.

»Zgodba, ki stoji za blagovno znamko Pelia Organic, je zgodba številnih žensk,« začne Iva. »V današnjem času si pogosto ne vzamemo dovolj časa zase, smo nezadovoljne z lastnim telesom in neprizanesljive do svojih nepopolnosti. Naši produkti nas spodbujajo, da se dotikamo delov svojega telesa, tudi tistih, na katere nismo najbolj ponosne, na ta način se lažje sprejmemo. Sporočajo, da smo lahko čudovite na vsakem koraku in da smo vredne le najboljšega,« pojasni.

Moč spleta in družbenih omrežij

Iva se dobro zaveda moči družbenih omrežij, zato svojo ciljno skupino nagovarja predvsem na Instagramu: »Na Instagramu najlaže predstavimo svojo zgodbo, saj želimo komunicirati zelo pristno. Uporabljamo neretuširane fotografije, nimamo najetih modelov, ampak so to ženske, mame z več otroki …, ki res odražajo »navadno žensko«. Tako da se ta pristnost blagovne znamke odraža tudi skozi kanale, po katerih komuniciramo,« razloži.

Iva Rat, ustanoviteljica in lastnica podjetja Pelia Organic, pri svojem poslanstvu ne pristaja na kompromise.

Instagram je sicer pri nas najhitreje rastoče omrežje, na njem je trenutno prisotnih že 618 tisoč uporabnikov. Večinoma gre za mlajšo generacijo, ki večino informacij o novih izdelkih najde prav na tem mestu. Največ uporabnikov po vsem svetu pa ima Facebook in skoraj 3,6 milijarde ljudi aktivno uporablja vsaj eno storitev z njihove platforme. Po najnovejših podatkih za prvo polovico 2021 je imel Facebook v Sloveniji 1,26 mio uporabnikov, večina od njih je starih med 25 in 44 let.

Zaradi omejitev med pandemijo se je čas, ki ga uporabniki preživijo na družbenih omrežjih močno povečal, prav tako pa se je tja preselil tudi velik del kupcev. Kar 90 % potrošnikov na spletu odkrije nove izdelke ali blagovne znamke, 74 % pa ideje za nakupovanje dobi na Facebooku, Instagramu, Messengerju ali WhatsApp-u. Kot kaže, bodo nove nakupne navade ostale tudi v post-covidnih časih. Po podatkih raziskav družbe McKinsey je 60 % potrošnikov po vsem svetu pred kratkim preizkusilo novo trgovino, spletno mesto ali blagovno znamko, ki ji nameravajo ostati zvesti tudi v prihodnje. Kupci so postali zelo pozorni na vrednote blagovne znamke, trajnost pa postaja zelo pomemben dejavnik pri nakupnih odločitvah.

Teh trendov se vse bolj zavedajo tudi poslovni uporabniki, saj kar 200 milijonov podjetij po vsem svetu uporablja Facebookova orodja za doseganje strank in rast poslovanja. Z njimi lahko upravlja vsak podjetnik, ne glede na panogo, saj so preprosta za uporabo in večinoma brezplačna. Z njimi lahko kreirajo oglase za svojo ciljno skupino na Facebooku in Instagramu ter generirajo spletno prodajo tudi tisti z omejenim marketinškim proračunom.

Generacija Z in milenijci informacije o novih izdelkih iščejo na družbenih omrežjih, predvsem na Instagramu.

Dober nasvet je zlata vreden

Ker je Pelia Organic mlado nišno in butično podjetje, se na trgu sooča s konkurenco veliko večjih kozmetičnih podjetij. Je na začetku poslovne poti, zato ima seveda omejen proračun za marketing. Ivin dan pa ima tudi samo 24 ur, zato bi rada več časa, ki ga sicer porabi za aktivno sodelovanje v komunikaciji, posvetila vodenju in razvoju podjetja. Skupaj z voditeljem Facebook Business Makeover Slovenija, Matejem Špeharjem, se je Iva zato pogovarjala s Facebookovim strokovnjakom Wiktorjem Klimczykom in izvedela veliko uporabnih in konkretnih nasvetov, kako s pomočjo orodij, ki jih ponujata Facebook in Instagram, doseči več kupcev, povečati prodajo in blagovno znamko narediti bolj prepoznavno. Njegova priporočila, kako izboljšati spletno poslovanje, si v obliki videa lahko ogledate tukaj.

Wiktor Klimczyk, vodja rešitev za stranke pri Facebooku, je podjetju Pelia Organic svetoval, kako s pomočjo družbenih omrežij prodreti na tuje trge.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si