Hialuronska kislina od A do Ž s specialistko Uršo F. Florijančič

Urša Fratnik Florijančič, dr. med., specialistka dermatovenerologije, je v intervjuju za GRAZIO odkrila vse podrobnosti o najbolj priljubljeni sestavini v kozmetični industriji.

 

Urša Fratnik Florijančič, dr. med., specialistka dermatovenerologije

 

Hialuronska kislina od A do Ž

Hialuronska kislina (HK) je vedno bolj priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov. Zakaj je tako posebna in zakaj so izdelki s HK tako iskani?

Mnogo je koristnih učinkov hialuronske kisline. Med drugim zmanjša kožne gube in ohranja kožo zdravo. Glavni znak mlade kože je velika količina vlage v njej, ki kožo ohranja polno in ji daje gladek in zdrav izgled. Hialuronska kislina je glavna molekula, ki prispeva k navlaženosti kože saj ima edinstveno kapaciteto zadrževanja vode. S staranjem se zmanjša tvorba hialuronske kisline v koži, koža izgublja vlago, posledično pa se zmanjša tudi čvrstost in elastičnost kože. Hialuronska kislina ima tudi pomembno vlogo pri zaščiti kože pred oksidativnim stresom in UV sevanjem.

Hialuronska kislina spada med molekule ekstracelularnega matriksa (ECM) in je njegova glavna komponenta. V prejšnjih desetletjih so bile dobro raziskane celične komponente kože, v zadnjem času pa ugotavljajo kako pomembno vlogo imajo molekule ECM, ki tvorijo ogrodje v katerem se celice nahajajo in ki vplivajo na funkcijo celic. Hialuronska kislina vpliva tudi na rast žil, proste radikale in regulacijo imunskega sistema. Nahaja se v različnih tkivih človeškega telesa in od celokupne mase se je približno 50% nahaja prav v koži.
Funkcije hialuronske kisline so hidratacija, zmožnost zapolnjenja prostora, tvorbe medija skozi katerega celice lahko migrirajo.

 

Hidriranost kože je torej bistveno odvisna od vode vezane na HK v dermisu in spodnjem delu epidermisa ter od barierne funkcije zgornjnih plasti epidermisa, ki jo morajo biti sposobne zadrževati.
Najbolj dramatična sprememba v stari koži je izrazit upad količine HK v epidermisu, medtem ko je še vedno prisoten v dermisu.

 

Hialuronska kislina se nahaja predvsem v ECM v zgornjih predelih epidermisa, medtem ko se v spodnjih predelih epidermisa nahaja predvsem znotraj celic.
Da koža lahko ohranja svojo normalno barierno funkcijo so potrebna lamelarna telesca, ki se nahajajo v zgornjih plasteh epidermisa. Količina lamelarnih telesc pa je odvisna od količine hialuronska kislina, ki se nahaja pod njimi v globljih plasteh epidermisa in ki dobiva vlago iz globljih plasti kože. Vlaga kože prihaja od odznotraj, povrhnje plasti pa jo morajo zadržati. Več kot je hialuronske kisline v vseh plasteh dermisa, boljša je barierna funkcija kože in več vode lahko zadrži Hialuronska kislina v spodnjih plasteh epidermisa.
Hidriranost kože je torej bistveno odvisna od vode vezane na HK v dermisu in spodnjem delu epidermisa ter od barierne funkcije zgornjnih plasti epidermisa, ki jo morajo biti sposobne zadrževati.
Najbolj dramatična sprememba v stari koži je izrazit upad količine HK v epidermisu, medtem ko je še vedno prisoten v dermisu.

Razlog za takšno spremembo v homeostazi ostaja neznan. Epidermis izgubi ključno molekulo, ki veže in zadržuje molekule vode v koži, kar ima za posledico izgubo navlaženosti kože.
Prezgodnje staranje je posledica ponavljajočih se in daljših izpostavljanj UV sevanju. Približno 80% staranja kože obraza je posledica izpostavljanja UV žarkom.

 

Kakšne so prednosti uporabe kozmetičnih izdelkov z vitaminom B5? Zakaj je ta sestavina pomembna pri negi kože?

Vitamin B5, imenovan tudi pantotenska kislina, deluje na kožo pomirjevalno, jo vlaži in celi. Pogosto ga najdemo v kozmetičnih produktih v alkoholni obliki – pantenol. Vitamin B5 ima raznovrstne učinke na naše telo. Če ga nanesemo topikalno na kožo pa deluje kot močan vlažilec kože, ki naredi kožo bolj mehko in hkrati pomirjujoče vpliva nanjo ter stimulira naravne celitvene procese. Dobro se veže z drugimi molekulami kot so hialuronska kislina, glicerin in ceramidi. Kot humektant je sposoben privlačiti in zadržati vlago v koži. Ima sposobnost zapolnjevanje vrzeli med odmrlimi celicami kar poveča mehkost kože, jo vlaži in preprečuje suhost kože.

 

Kdaj je pravi čas za začetek uporabe anti-age izdelkov?

 

Če uvrščamo med anti-age izdelke tudi kreme za sončenje in negovalne kreme, ki ščitijo pred vplivom UV žarkov, potemtakem že od prvih let življenja. Vsekakor pa takrat, ko se pokažejo znaki suhe in upadle kože. Prvi znaki staranja kože začnejo kazati že okrog 25. leta

 

Ali je res, da se koža okoli oči razlikuje od kože na obrazu? Ali to pomeni, da potrebujemo posebno nego za področje okoli oči?

Koža okoli oči se razlikuje od druge kože našega obraza, je najtanjša in najbolj občutljva. Debelina epidermisa je v tem predelu le 0,04mm, medtem ko je drugje debelina približno 1mm. Prav tako je tanjši tudi dermis katerega debelina ja 0,5mm za razliko od drugih predelov kjer je njegova debelina od 1-4mm.

V periokularnem predelu je tudi izredno malo žlez lojnic kar posledično pomeni večjo verjetnost suhe kože in nagnjenost kože k iritaciji. Koža v predelu spodnje veke ima manj kolagena in elastina ter nima podkožnega maščevja kar jo dela še bolj ranljivo in poveča verjetnost pojava znakov staranja kot so drobne gubice, groba koža. Koža okoli oči zato potrebuje zelo zgodnjo, kontinuirano in temeljito nego.

 

Kako pomembno je, da izdelek za nego področja okoli oči nima vonja?

Ker je v predelu okoli oči koža najbolj občutljiva morajo biti izdelki za nego brez dražilnih učinkovin med katere spada tudi parfum poleg njega pa tudi lanolin, parabeni. Lahko pa vsebuje učinkovine, ki zmanjšujejo vnetje in nelagodje. Niacinamide in ceramidi so še posebej primerni za občutljivo kožo kot tudi neurosensine.

 

Na katerem delu obraza lahko najprej opazimo znake staranja kože?

 

Na katerem delu obraza se bodo najprej pojavili znaki staranja je odvisno od posameznika.
Pogosto je to predel okoli oči.

 

Ali obstaja razlika med anti-age serumom in anti-age kremo? Komu bi priporočili kateri izdelek?

Glavna razlika med serumom in kremo je v tem, da serum običajno vsebuje višji odstotek ene ali nekaj aktivnih učinkovin, kar pomeni, da na kožo v tem pogledu deluje veliko močneje in globlje kot krema. Molekule aktivnih substanc v serumu so manjše glede na tiste v kremah, zato lahko globlje prodrejo v kožo. Serum ni nadomestilo za dnevno ali nočno kremo, temveč dopolnjuje delovanje ostalih izdelkov za nego obraza.

Če je koža suha, bi priporočila bogat in hranljiv serum. Če pa je mastna ali mešana, lahek serum na vodni osnovi. Po serumu vedno nanesemo kremo .

 

Ali dobimo boljši anti-age učinek, če uporabljamo celotno anti-age rutino – serum, kremo in kremo za področje okoli oči – kot če uporabljamo samo en anti-age izdelek?

Vsekakor, več je vedno več.

 

Ali lahko ženske z občutljivo kožo uporabljajo anti-age izdelke? Če je odgovor pritrdilen, na kaj morajo biti pozorne pri izbiri ustrezne anti-age rutine?

Ženske z občutljivo kožo lahko uporabljajo anti-age izdelke. Če začnemo pri čiščenju kože moramo poudariti, da je nadvse pomemben del anti-age rutine. Poleg tega, da z njim odstranimo nečistoče omogočimo tudi lažje prodiranje učinkovin za nego v kože. Za čiščenje svetujem čistilno mleko ali peno za občutljivo kožo brez parfumov, mil in konzervansov. Uporabijo naj majhno količino izdelka, ki ga nežno vmasirajo na kožo obraza, za tem sperejo in posušijo kožo s čisto mehko brisačo brez drgnjenja.

Nato naj aplicirajo majhno količino termalne vode in serum in ali kremo brez konzervansov, parfumov, parabenov ali alkohola. Lahko pa vsebuje karnozin in vitamin E ali neurosensine, ki pomiri kožo in zmanjša iritacijo.

 

Ženske z občutljivo kožo lahko uporabljajo anti-age izdelke. Če začnemo pri čiščenju kože moramo povdariti, da je nadvse pomemben del anti-age rutine. Poleg tega, da z njim odstranimo nečistoče omogočimo tudi lažje prodiranje učinkovin za nego v kože.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si