Kaj bi povedala naša koža, če bi lahko govorila?

GRAZIA priporoča poletno čtivo – tj. slovar Dove, ki bo prava motivacija, da o svoji koži začnemo pripovedovati lepše zgodbe. Tri kratke razlage iz slovarja Dove: guba je pokazatelj modrosti, brazgotina je dokaz neustrašnega duha, strija pa potka sreče.

Pomislite, kaj bi povedala naša koža, če bi lahko govorila. Raziskave kažejo, da matične celice, ki so zadolžene za obnovo kože, zapisujejo odziv, ki ga ima koža na razne poškodbe, na primer vnetja. Neverjetno, kajne? Glede na to, da so na koži zapisane življenjske izkušnje, lahko rečemo, da je koža življenjska karta, na kateri vsaka oznaka skriva neko življenjsko zgodbo. Te zgodbe, ki so zapisane za sledmi na koži, so nas naredile takšne, kot smo danes – edinstvene – in zato bi morale biti izvor naše samozavesti, ne pa negotovosti.

Lepe zgodbe o koži

Da letos poleti ponosno spregovorimo o zgodbah, zapisanih na koži, je Dove objavil poseben slovar. V njem imajo besede in pojmi popolnoma nov pomen od zapisanega v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Cilj slovarja je, da obogati osebni slovar in nas nauči lepih besed o svoji koži, ki naj jo imamo radi. Mogoče pegic ne boste več prekrivali s pudrom, ker vas bodo spominjale na čudovite poletne počitnice. Brazgotine po carskem rezu ne boste več skrivali v enodelnih kopalkah, saj pripoveduje čustveno zgodbo o dnevu, ko ste postali mama. Morda se ne boste več izogibali kratkim krilom ali hlačam zaradi strij na bedrih, saj so dokaz vaše rasti in razvoja. Spremembe in posebna znamenja na koži niso pomanjkljivosti, ampak z njimi postanemo edinstveni. So izvor spominov. Strije, gube, tetovaže, brazgotine, kapilare in znamenja – to so sledi časa, izkušenj, spominov, življenjskih preobratov in zgodb, s katerimi postanemo takšni, kot smo danes, zgodb, ki so nas zgradile. Zato moramo biti na svojo kožo ponosni in jo tudi ponosno ‘nositi’. Slovar Dove je dostopen na spletu, zgodbam pa lahko sledite tudi na družbenih omrežjih po ključnikih #ČeBiMojaKožaSpregovorila in #LjubezenJeVMojiKoži.

This slideshow requires JavaScript.

 

Slovar Dove razlaga, da popolnost obstaja le na mestih, kot je muzej antičnih kipov. Naša koža je unikat, ki ga moramo imeti radi. Ljubezen pa ji izkazujemo z nego, s katero negujemo tudi svoje spomine.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si