Kakšna bo modna industrija čez 5 let?

Si že kdaj pomislila, kako se bo modni svet spremenil v prihodnosti? Naj ti zaupamo, da bodo sodobne tehnologije v kombinaciji z omrežjem 5G popolnoma preoblikovale modno industrijo. Vse od dizajna oblačil pa do uprizoritve dizajnerskih kolekcij na modnih revijah ter nakupovanja najnovejših trendov s pomočjo pametnih naprav. In prav omrežje pete generacije bo tisto, ki bo oživilo modo.

Tehnološki trendi v modni industriji niso povsem nov koncept – opazili smo lahko, da se je digitalizacija modne industrije začela razvijati, ko je pandemija covida-19 spodbudila podjetja in potrošnike, da so se obrnili k digitalnim rešitvam. Tako je digital pustil sledi na proizvodnji, razvoju in prodaji mode. Toda to so šele začetki, ki jih omogočajo inovativne tehnologije ob podpori omrežja 5G. Ob njihovi pomoči se lahko oblikovalcem zagotovijo varni in enostavni načini predstavitve modnih kolekcij, potrošnikom pa se lahko omogoči uživanje v brezhibnem spletnem nakupovanju ali iskanju najnovejših modnih kosov prestižnih blagovnih znamk.

Dizajni modnih kosov – z mislimi na trajnost

S pomočjo napredne tehnologije razširjene in navidezne resničnosti ter 3D modelov ali hologramov, ki so podprti z omrežjem 5G, lahko vidimo vizualno bogato vsebino v realnem času. V modni industriji lahko že sedaj opazimo, da oblikovalci te napredne tehnologije uporabljajo pri konceptu zasnove modnega kosa. Tega lahko oblikujejo digitalno s pomočjo razširjene resničnosti (ang. »Augmented reality). To jim omogoča, da lahko modne kose in tkanine vidijo v realnem okolju, ki je nadgrajeno z računalniško ustvarjenimi elementi. S tem lahko podrobneje vidijo tkanine in lažje načrtujejo ter prilagajajo modno kreacijo.

Vidimo lahko, da ima takšen prijem tudi trajnostni vidik. Ni skrivnost, da je tekstilna industrija ena večjih onesnaževalcev okolja. Po podatkih UNEP iz leta 2018 se ekvivalent enega smetarskega tovornjaka, polnega oblačil, vsako sekundo sežge ali odvrže na odlagališčih. Digitalno oblikovanje s pomočjo razširjene resničnosti omogoča oblikovanje, kjer tkanine niso potrebne. Vse, kar oblikovalec potrebuje, je vzorec tkanine, ki se nato prenese v digitalno izvedbo in opazuje preko razširjene resničnosti. Tu obstaja ogromen potencial zmanjševanja odpadkov iz tkanin, saj je oblačila mogoče oblikovati brez rezanja enega samega kosa tkanine.

Predstavitve modnih revij – spremenjene v resnično doživetje

V zadnjem času je moda doživela obrat za 180 stopinj. Premiki se najbolj poznajo pri organiziranju modnih revij. Modni oblikovalec Giorgio Armani se je tako recimo odločil svojo milansko modno revijo leta 2020 prenašati v živo brez fizičnega občinstva. Zaradi omejitev zbiranja ljudi v času pandemije covida-19 tudi modne revije niso vedno mogoče v tako velikem obsegu in z več modeli na enem mestu. Tako smo priča prehodu na »digitalno modo«, kjer so oblačila, modeli in modne revije v celoti predstavljene virtualno. Tako si lahko predstavljamo modne kreacije in kroje, ki si jih bomo lahko ogledali pobliže ter še bolj podrobneje. Vse to nam bo omočila podpora omrežja pete generacije z visoko hitrostjo prenosa podatkov, visoko zanesljivostjo in minimalno zakasnitvijo prenosa.

Številni oblikovalci so se odločili izboljšati svoje modne revije z uporabo hitrosti in zanesljivosti omrežja 5G. Britanski telekomunikacijski operater Three Mobile je predstavil dogodek »Fashion Fueled by 5G« na Londonskem tednu mode 2020. Na dogodku je predstavil potencial mode in tehnologije z modeli, ki so se na modni pisti prikazali s pomočjo razširjene resničnosti. Za še večjo izkušnjo so obiskovalcem dogodka predstavili kroje in barve prihajajoče sezone z večplastno izkušnjo čutov, ki je vključevala zvok, teksturo in vonje, ki so spremljali vizualno doživetje.

Preizkušanje najnovejših trendov s pomočjo pametnih naprav

Da pa modne kreacije ne ostanejo samo v spominu z modnih revij, ima nakupovalni center CentralWorld v Bangkoku na Tajskem inovativno rešitev. Gre za edinstven način, da s »čarobnim ogledalom« obiskovalci v nakupovalnem centru preizkusijo najnovejše kroje oblačil znanih in prestižnih blagovnih znamk. AIS 5G Smart Mirror je pametno ogledalo, podprto z omrežjem 5G, ki obiskovalcem omogoča virtualno preizkušanje oblačil blagovnih znamk. Pametno ogledalo uporabnikom tudi omogoča, da si prilagodijo obliko las ali telesa ter tako izberejo najprimernejšo obleko.

Združevanje svetov mode, oblikovanja in tehnologije bo na podlagi sodobnih tehnologij, vključno z omrežjem 5G, ljubiteljicam in ljubiteljem mode v prihodnosti ponudil še bogatejšo izkušnjo. Že v bližnji prihodnosti zato lahko pričakujemo pravi razcvet tehnologije v modni industriji.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si