Katere penine bomo pili letošnje poletje?

Penine so naravnost idealne spremljevalke poletja. Prijetno ohlajene, iskrive in osvežilne se priležejo kot aperitiv, kot spremljava lahkih poletnih jedi, pa tudi kar tako, za užitek ob koncu vročega dne, poletno romantiko v dvoje ali ob večernem druženju s prijatelji. GRAZIA je predstavnike najboljših enajstih slovenskih peničarjev, ki so se nedavno predstavili na Festivalu penin novorojenčkov na Bizeljskem, povprašala, katero izmed svojih penin priporočajo kot popolno partnerko letošnjemu dolgemu, vročemu poletju.

Miha Ritonja, Albiana: Vsekakor priporočam penino Albiana brut rose iz sto odstotne žametne črnine, ki je nežna, sadna, elegantna in pitna. Naš namen je bil ustvariti svežo, aperitivno penino, namenjeno temu, da se ob njej prepustimo užitku. Vsem ljubiteljem penin priporočam tudi to, da se po koronskem “premoru” založijo s slovenskimi peninami.

Domen Bricelj, Merit HP za penine Bjana: Za poletne dni priporočam verjetno najbolj prepoznavno penino Bjana brut, za katero so značilne bolj cvetlične note. Odlikujejo jo eleganca, svežina ter fina in kremasta tekstura mehurčkov.

Veronika Frelih, Vinska klet Frelih: Čeprav so poleti priljubljene bolj lahkotne penine, bi sama izbrala nekaj resnejšega, denimo našo penino treh dežel, ki spominja na francoske šampanjce.  V njej se druži grozdje iz treh vinorodnih okolišev – pinela iz Vipavske doline, žametna črnina s Kozjanskega in modri pinot iz našega vinograda. Kot bolj svežo opcijo pa bi izbrala Frelih brut natur, nefiltrirano in nedegožirano penino brez dodanega žvepla.

Miha Istenič, Penine Istenič: Za poletne užitke priporočam penino No.1, suho in prefinjeno penino z nežnimi notami opečenca in agrumov ter dolgotrajno iskrivostjo mehurčkov.  Za spremljavo gastronomskim presežkom pa penino Rare 2018, to je moja punk rock uporniška penina, edina na svetu s štirimi fermentacijami. Ko jo piješ, imaš občutek, da vsrkavaš Bizeljsko, to je najbolj terroir penina, kar smo je kdaj pridelali. Kaže vso norost penečih vin, ki jo lahko Bizeljsko ponudi. Je strukturirana, z dolgim pookusom, a še vedno sveža.

Jure Grubar, Klet Krško: Prva misel ob besedi poletje je naša penina pet-nat, vendar bo kmalu pošla, tako da je treba imeti plan b – denimo Turn extra brut iz sto odstotne kraljevine, ki je zelo osvežilna, ali pa aromatična muškatna penina Turn emotion z nežnimi mehurčki. Za nekaj slajšega pa priporočam svežo in žametno penino Turn rose.

David Kozinc, Vino Kozinc: Poletna penina, ki se bo najbolje družila s trenutki na jadrnici ali na pikniku, je Blanc de noir. Je čista, direktna, z notami grenivke in citrusov, v njej lahko uživamo tudi brez hrane. Za gurmansko spremljavo pa priporočam penino Zara brut rose, ki je bolj široka in kompleksna, zato jo je lažje kombinirati s hrano.

Luka Ribolica, Medot: Izbral bi Medot rose brut, ki je šest let odležal na kvasovkah. Gre za bogatejšo, kompleksno penino iz 60 % modrega pinota, 30 % rebule in 10 % chardonnaya. Super je kot aperitiv, odlično pa se druži tudi s poletnimi jedmi – surovo ribo, karpačom, piščancem na žaru in sladicami z gozdnimi sadeži. 

Matej Pintarič in Amadeja Tacer, Radgonske Gorice: Za vroče pokoronsko poletje je odlična izbira Radgonska penina rose. Gre za suho, sadno penino, ki je prava poletna osvežitev. Penina je eleganca, kanček prestiža, privoščimo si ga, še posebej letos.

Igor Sanabor,  Vina Sanabor: Moj predlog je penina Pallidia, ki jo delamo iz sto odstotne malvazije. Ta penina ohranja vse plemenite okuse te sorte, večletno zorenje na kvasovkah pa ji daje zrel okus, a kljub temu ohranja svežino.

Koni Marchsan, Silveri: Odločila bi se za Silveri cuvee selection, ki je zelo primerna za vroče trenutke. To je aperitivna, sveža penina, če bi ob njej postregli kaj za piknit, pa bi se lepo  podala k nabodalcem caprese ali surovim morskim dobrotam.

Danilo Steyer, Steyer vino: Vino je melodija našega srca, zato bi priporočil našo penino Melody. Osnova sta chardonnay in beli pinot, ker smo hiša traminca, pa je v vseh naših peninah tudi ščepec traminca. Melody je igriva, melodična, odlična kot aperitiv v dobri družbi ali ob lahkih poletnih jedeh.

FOTO: Matej Povše

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si