Letos podarite trajnostna darila, ki so srčna in premišljena

Tukaj je najbolj pričakovani mesec leta! December je tisti čas, ko se poleg lučk na ulicah v naših glavah vsakič znova prižge vprašanje: Kaj bomo letos podarili našim najbližjim?

Darila v zadnjih letih postajajo vse bolj pretirana, a so obenem brez prave vrednosti, kupljena hitro in brez premisleka. Naj bo letos drugače! Četudi boste podarili le malenkost, naj bo ta iz srca, trajnostna in nekaj, kar bo prejemnik z veseljem uporabljal.

Bolj kot gora neuporabnih daril pod smrečico je pomemben čas, ki ga preživimo z družino – prazniki so odlična priložnost, da si izkažemo svojo naklonjenost. Se še spomnite svojih otroških praznikov? Bolj kot prazna darila so v naših srcih ostali trenutki, ki smo jih preživeli skupaj za mizo ob gori dobrot izpod rok naših mam ter modrosti polnih besed naših babic, v katerih se je zmeraj skrivalo zrno resnice.

Tega se dobro zaveda tudi mlada ženska ekipa, ki ustvarja blagovno znamko Cuckoo Cups. S svojimi retro izdelki, ki so jih včasih uporabljale tudi naše babice, nostalgiji dodajajo svežino in zabavno noto – ponujajo premišljena darila, na katerih se zagotovo ne bo nabiral prah. Za Kukuške (kot se ekipa Cuckoo cups rada poimenuje) trajnost namreč ni modna muha, ampak način življenja – pomeni skrb za naš planet, na katerem živimo, odločitve, s katerimi izboljšujemo naš svet in ga obenem ne obremenjujemo, podporo lokalnemu gospodarstvu in izbiro kakovostnih izdelkov, ki se jim uporabnost po nekaj časa ne zmanjšuje. Menijo, da lahko za trajnost poskrbi čisto vsak, saj šteje vsako majhno dejanje.

»Eden od naših nasvetov bi zagotovo bil ta, da se odločamo za nakup pri slovenskih ustvarjalcih, saj lahko s tem pripomoremo k znižanju ogljičnega odtisa, ki ga ustvarjajo velika mednarodna podjetja s svojo masovno proizvodnjo in dolgo potjo do naročnika, obenem pa tudi podpremo naše gospodarstvo,« poudarjajo pri Cuckoo Cups in dodajajo, da je potrebno izbirati izdelke, ki jih lahko uporabimo na različne načine ter so kvalitetni in vzdržljivi.

Pri Cuckoo Cups so pripravili nekaj idej, kaj lahko podarite za letošnje praznike, obenem pa so nekaj besed namenili tudi temu, zakaj so trajnostna darila prava izbira.

1. Spremenili boste mišljenje in spodbudili druge

Vsak korak šteje. Če boste letos vi podarili trajnostna darila, jih bo naslednje leto mogoče tudi že kdo od vaših najbližjih. S tem namreč vplivate na vse ljudi okoli sebe in jim pomagate, da tudi sami postanejo bolj trajnostni. Zrno na zrno … pogača!

2. Zmanjšali boste količino daril

Božični prazniki so bili včasih povezani z družino, druženjem in s smehom. V zadnjih letih so izgubili pomen, saj je pomembno predvsem to, koliko je nekdo dobil in v kakšni vrednosti. Letos raje podarite manj daril in naj bodo tista nekaj zares posebnega in unikatnega. Manj daril = manj onesnaževanja. Izbira kvalitetnih izdelkov naj bo na prvem mestu – takšna darila bodo namreč v uporabi še dolgo časa, tudi pri prihodnjih generacijah. To pa ne pomeni, da so takšni izdelki dolgočasni – niti slučajno! Pri Cuckoo cups boste našli ogromno zabavnih in prisrčnih motivov za vse priložnosti.

3. Podprite domače ustvarjalce

Z izbiro trajnostnih daril boste podprli manjša podjetja in naše gospodarstvo. Ekipa Cuckoo cups je lani v Celju odprla butično trgovino Kukušnjak, ki poleg svojih ponuja tudi raznovrstne izdelke različnih slovenskih podjetij – na njihovih policah najdete vse, od kozmetike do hrustljavih granol, s katerimi lahko napolnite prisrčne emajlirane skledice za zajtrk.

4. Trajnostno ne pomeni dražje

Če se letos odločite podariti trajnostno darilo, to ne pomeni, da morate zapraviti ogromno denarja. Med trajnostna darila štejejo tudi doma izdelana darila ali pa namesto izdelkov podarite izkušnjo.

5. Izogibajte se nakupu neuporabnih daril

Pred nakupom pomislite, ali bo oseba, kateri je darilo namenjeno, to darilo dejansko uporabljala, ali bo le stalo na polici. Če je odgovor negativen, potem darila ne kupite. Cuckoo Cups ekipa je v ta namen pripravila različna darila, ki so uporabna in trajnostna, eno izmed takšnih je tudi zabavna lesena rezalna deska, na kateri piše ‘Jejte, jejte, bom še narezala’ – primerno darilo za tisto osebo v družini, ki rada je in vas vedno rada pogosti, obenem pa bo deska z napisom naših babic vsakič znova nasmejala omizje.

6. Bodite osebni

Najlepša darila so tista, ki že na prvi pogled pokažejo, da so bila izbrana z mislijo na obdarovanca. Morda vaju povezuje kakšna skupna misel ali zabavni nadimek? Personalizirani izdelki bodo vsak dan znova spominjali na posebno vez med vama. Bi radi prijatelju ali partnerju pokazali, da se lahko vedno zanese na vas – tudi med kuhanjem testenin? Podarite cedilo, ki bo z zabavno besedno igro ‘Nikoli te ne bom pustil/a na cedilu’ popestrilo kuho.

Imate morda v družini koga, ki vse počne z levo roko? Na tržišču je praktično nemogoče najti nekaj tako preprostega, kot je džezva za levičarje, a brez skrbi – ekipa Cuckoo Cups je pomislila tudi na levoroke kavoljubce.

7. Namesto izdelka podarite storitev

Namesto da kupujete izdelke, svojim najdražjim podarite karto za wellness ali obisk kina, glavno pa je, da jim podarite svoj čas. Čas je namreč najboljše darilo, ki si ga lahko podarimo v tem hektičnem svetu. Zraven jim podarite še Lonček sreče Cuckoo Cups, ki jih bo vedno spomnil na vas (psssst, pravijo, da čisto zares prinaša srečo).

8. Bodite kreativni, darilo izdelajte sami

Imate v sebi kreativno žilico, ki je še niste odkrili? Potem so prazniki pravi čas, da razmislite, v čem ste dobri in letošnja darila izdelate, kar sami doma. Če znate štrikati ali kvačkati, izdelajte šal ali kapo, če se bolje znajdete za štedilnikom pa specite slastne piškote. Naj vam pri tem pomagajo Kuku piškoti – mešanica za pripravo, s katero boste pripravili sveže pečene in domače piškote. Simpatičen kozarec pa boste lahko uporabili tudi za nadaljnje shranjevanje.

9. Kupujte lokalno

Namesto da darila kupujete pri velikih korporacijah, izdelke nakupite pri slovenskih ustvarjalcih. Cuckoo Cups kot eno izmed slovenskih podjetij ponuja izdelke, ki v celoti nastajajo na slovenskih tleh, so naravi prijazni in jih odlikuje kvalitetna izdelava ali dolgotrajna uporabnost. Pri pakiranju uporabljajo papirnato embalažo in se trudijo, da zmanjšujejo količino odpadkov.

10. Darila trajnostno zavijte

Če obleka naredi človeka, lahko podobno trdimo tudi za darilo. Pri zavijanju lahko uporabimo stvari, ki jih najdemo doma ali v naravi (smrečje, šipkove vejice, storži …), uporabimo navaden nebeljen papir in ga okrasimo z lepimi mislimi ali ilustracijami, za nameček pa lahko kot okrasek uporabimo tudi kaj bolj uporabnega, recimo lectovo srce, dišečo smrečico iz lesa za avto ali leseno žličko s čudovitim napisom “Zajemaj življenje”.

11. Po trajnostna darila v Cuckoo Cups

Poleg že zgoraj naštetih izdelkov, boste v njihovi spletni trgovini in v trgovini Kukušnjak v Celju našli tudi druge trajnostne izdelke, s katerimi lahko obdarite tako vaše družinske člane kot prijatelje.

Veselo nakupovanje!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si