Manca Izmajlova: ”Umetnost nam omogoča, da se v njej izgubimo in hkrati najdemo.”

Ni samo ena najboljših mezzosopranistk in avtoric, je tudi izjemno čuteča mama, žena in prijateljica. Prijateljica vsem, ki obožujejo lepoto, umetnost in srečne trenutke ob poslušanju svoje najljubše melodije.

Česa se letos najbolj veselite in kaj vas najbolj plaši?

Veselim se vsakega meseca posebej, saj ima vsak svojo barvo, vonj in občutek. Včasih se sprašujem, ali bom imela dovolj moči za vse, kar se v kratkem obeta.

Kako zaenkrat potekajo priprave na novo materinstvo, so se prebudila kakšna nova občutja?

Od prvega je minilo 15 let. Zagotovo se je Manca v tem času močno spremenila … Po začetni nervozi me je prežel mir, sprejemanje tega, kar mi je življenje nepričakovano podarilo, in občutek sreče, obdarjenosti.

Kaj vam pomeni srečna družina? Ali vam predstavlja kaj težko prepreko? 

Pravzaprav sem malce sebična (morda pa je to za odrskega človeka skoraj pogoj?) in bi včasih potrebovala več prostora zase. Takrat godrnjam, izgubljam živce. Na srečo so vsi potrpežljivi in me že poznajo. A razen takih, redkih trenutkov, prav vsak dan uživam v skrbi za družino, v druženju z njimi – v tem, da nisem sama.

Bluza/bodi, 59,99 €, s.Oliver Black Label
Nakit, FREYWILLE
Krilo, 89,99 €, s.Oliver Black Label

Na snemanju v Narodni galeriji ste se počutili kot doma – koliko vam pomeni umetnost in kako vas prevzame estetika nasploh?

Galerije obožujem že od nekdaj. V času študija v Londonu sem zelo rada obiskovala National Gallery in se potikala po najljubših sobanah, pri impresionistih pa sem lahko presedela po več ur. Umetnost nam omogoča, da se v njej izgubimo in hkrati najdemo.

Kakšno vlogo ima v vašem življenju glasba?

Glasba je z menoj ves čas. Nenehno jo slišim in se mi krešejo ideje. Pogosto bi si želela več časa zanjo, saj je precej mojih delovnikov posvečenih organizaciji koncertov in projektov ter kreiranju novih – za računalnikom. Dokler sem v najboljših letih, si želim čim več posneti, za to prav gorim zadnje čase!

Lahko stopite na oder v vsakem trenutku ali je nujno pravo razpoloženje?

Kot profesionalka moram biti sposobna stopiti na oder v vsakem trenutku. Razpoloženje pride za menoj, tudi če ga prej ni bilo. Najbolj pomembno je, da imam nekaj ur mir, da se lahko pripravim, uredim, meditiram.

Koliko sta zanjo nadarjeni vajini hčerki?

Obe imata talent in tudi igrata na inštrumente, vendar starejša, Izabela, ne čuti želje po ukvarjanju z glasbo. Mlajša, Karolina, pa poje, igra na violino in je z glasbo prežeta. Zaenkrat poje v dveh zborih, občasno nastopa v predstavah in jih pogosto obiskuje. A bomo še videli, kaj prinese življenje.

Kako bi opisali estetiko, ki vas najbolj privlači?

Romantična, elegantna, brezčasna, retro, zelo pomembna je usklajenost barv. V modi so to na primer petdeseta leta, ki so mi večni navdih. Odbija me vulgarnost in pretirano kričeče zadeve.

Srajca, 59,99 €, s.Oliver Black Label
Suknjič, 149,99 €, s.Oliver Black Label
Nakit in ruta, FREYWILLE
Hlače, 89,99 €, s.Oliver Black Label

 

Celoten intervju z Manco Izmajlovo preberite v tiskani izdaji revije GRAZIA, v katerem je Manca med drugim razkrila tudi, kako pomembna ji je ženska energija, druženje in pogovori ter čemu je namenjena knjiga Vdihni življenje s polnimi pljuči. Morda pa je v nastanku že druga knjiga …

 

Intervju: Špela Štamol
Fotografije: Tibor Golob

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si