Odlična alternativa sladolednim lučkam: pečen ananas z meto in kokosom

Pečen ananas z meto in kokosom je lahka, sveža, nizkokalorična in noro okusna poletna sladica, ki se postreže hladna. Če iščete zdravo alternativo za sladoledne lučke, potem je ta recept kot naročen za vas! Poleg tega je ta sladica pripravljena v zgolj 15 minutah ter ne vsebuje glutena in laktoze, zato je primerna tudi za vegane. 

 

SESTAVINE

PEČEN ANANAS

1 velik svež ananas

50 g rjavega sladkorja

50 ml vode

1 limeta

10/2 vanilijevega stroka

2 žlici belega ruma (poljubno)

1 žlica rjavega sladkorja (za posip)

1 žlica kokosovega čipsa (za servirati)

1 žlica sveže nastrgane limetine lupinice (za servirati)

METIN SLADKOR

100 g belega sladkorja

1 šop sveže mete (listi)

 

POSTOPEK

1. Pripravimo ananas

Ananas olupimo in vzdolž narežemo na osmine. Lahko se poigramo z vzorcem in ustvarimo spirale ali pa ga preprosto narežemo na osem enakih delov. Ananasove rezine nabodemo na palčke za ražnjiče in jih položimo na večji pekač. Pečico segrejemo na 220 °C – nastavitev žar.

2. Pripravimo sirup

V kozico damo rjavi sladkor, vodo, lupinico ene limete, sok ene limene, semena 1/2 stroka vanilije in prazen strok ter beli rum. Pristavimo na zmeren ogenj. Pustimo, da mešanica zavre, nato jo hitro odstavimo z ognja.

3. Pečenje

Ananasove rezine enakomerno premažemo s sirupom rjavega sladkorja in rahlo posujemo z rjavim sladkorjem. Postavimo v pečico in pečemo 5 minut pri 220 °C – nastavitev žar. Nato postavimo na stran, da se ananasove rezine ohladijo.

4. Metin sladkor

Pripravimo metin sladkor. V blender damo sladkor in metine lističe. Premešamo v homogeno mešanico. Metin sladkor uporabimo čimprej, saj bo hitro postal rjav. Tekstura mora biti podobna kot pri sladkorju v prahu.

5. Postrežemo

Ohlajene ananasove rezine na palčkah posujemo z metinim sladkorjem ter sveže naribano lupinico limete. Posujemo še s kokosovim čipsom in postrežemo. Ananasove rezine lahko v vročih poletnih dneh tudi zamrznemo in jih postrežemo hladne.

RECEPT IN FOTOGRAFIJE: JERNEJ KITCHEN

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si