Okrepite imunski sistem z ekološko pridelanimi živili

Začetek leta za marsikoga pomeni nove želje, lepe obete pa tudi novoletne zaobljube. Med cilji v novem letu se pogosto znajde skrb za zdravje, kar vključuje več gibanja in zdravo prehranjevanje, s čimer želimo izboljšati svoje splošno počutje. Pomembno je, da za svoje telo poskrbimo, še preden na vrata potrka bolezen. Pri pripravi zdravih, polnovrednih obrokov pa je ključnega pomena, da izberemo sezonske sestavine lokalnih pridelovalcev, ki bodo okrepile naše telo in podporno delovale na imunski sistem. 

Zastavimo si realne cilje

Če smo si v novem letu zadali cilj, da bomo bolj zdravo jedli, se sprememb prehranjevalnih navad lotimo postopoma, da ne bomo razočarani nad neuresničenimi pričakovanji. Strokovnjakinja na področju zdrave prehrane, Metka Ternjak Gomboc, svetuje, da korak za korakom omejimo in izločimo živila, ki jih lahko zamenjamo s čim bolj zdravim. »Uporabljajmo polnozrnate izdelke (kruh, testenine), veliko kaš (ajda, proso …), kakovostne maščobe (hladno stiskano oljčno, laneno, konopljino, sončnično, bučno olje …), manj mesa pa zato tistega najboljše kakovosti. Naj pa bo na naših jedilnikih veliko zelenjave, sadja, oreščkov in semen, kalčkov, mikrozelenjave, divje rastočih rastlin in zelišč. Ne pozabimo tudi na fermentirane dobrote.«

Metka Ternjak Gomboc

Najboljša je sezonska, lokalno pridelana hrana

Kot strastna vrtnarka, gospa Metka Ternjak Gomboc izpostavlja pomembnost porekla in načina pridelave hrane, pri čemer naj pazimo, da ta ni obdelana s pesticidi in mineralnimi gnojili. »Uživajmo hrano, ki nam jo ponudijo na ekoloških kmetijah. V naši bližini raste veliko »super« hrane, ki jo potrebujemo, da se dobro počutimo, krepimo imunski sistem in smo kos številnim bacilom in virusom.« Na ekološki tržnici mariborskega Europarka obiskovalci lahko poklepetate z lokalnimi ponudniki, ki bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja o izvoru proizvodov na stojnicah ter z vami delili številne ideje in nasvete za pripravo okusnega jedilnika. Vas že mika, da poprimete za kuhalnico?

Repa in zelje za zdravo življenje

Gospa Metka, ki že desetletja izobražuje in spodbuja ljudi, da naredijo nekaj za svoje zdravje, je z Grazio delila še nekaj predlogov, po katerih sestavinah je dobro poseči v hladnih dneh. Svoj imunski sistem lahko okrepite s fermentiranim zeljem in repo, hrenom, česnom in čebulo. Vsak dan je priporočljivo uživati med in druge čebelje pridelke, ingver ter različne čaje in napitke. Izjemno živilo z veliko vitamina C je šipek, iz katerega najpogosteje skuhamo čaj. »Če želite iz njega iztržiti največ, si pripravite presni napitek. V lonec z vodo damo zvečer narezan, zdrobljen ali še bolje v prah zmlet šipek. Dodamo lahko tudi strok na rezine narezanega česna, ingverja, pa tudi hren ali cimet). Naslednji dan pripravljeni napitek pijemo večkrat dnevno. Pozimi lahko čez dan »žvečimo« majhne koščke ingverja ali pa ga naribamo in damo v med – zraven se odlično poda zmiksana limona. Druga možnost je, da si iz ingverja pripravimo čaj. Odlična za imunski sistem bo tudi kura s tinkturo ameriškega slamnika.«

Naj bo vodilo v letu 2022, da vsak dan sproti skrbimo za preventivo, da bomo lahko polni energije uživali tudi v zimskih dneh. Kakovostne sestavine za okusne jedi poiščite na ekološki tržnici v Europarku Maribor vsako sredo med 14. in 19. uro. Privoščite svojim brbončicam le najboljše in se preizkusite v ustvarjanju odličnih zdravih obrokov. Telo vam bo hvaležno!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si