Poletna superživila za močne lase in naravno lepo kožo

Foto: IG @elavegan

Katera nepogrešljiva superživila bomo GRAZIE pripravljale to poletje, da bomo ohranile zdrav videz kože?

V nadaljevanju predstavljamo izbor okusnih živil, ki bodo ključne sestavine naših zdravih poletnih jedilnikov. Sveže, zdravo in polnovredno je tisto, kar si naša koža resnično zasluži. Ob vsem tem pa seveda ne pozabite na vodo (mmm … ali sveže pripravljeno domačo limonado s kocko ledu). Naj se kulinarično ustvarjanje prične že danes!

 

Losos

Losos je ena najbolj zdravih in priljubljenih vrst rib na svetu. Ima zelo ugoden vpliv na zdravje celega organizma, saj je izjemno bogat z beljakovinami, vitaminom B12 in selenom. Pripravimo ga lahko na veliko različnih načinov. Zelo dobro se znajde v družbi skoraj vsake vrste zelenjave in začimb.

Kvinoja

Kvinoja je mati vseh vrst žita, nekateri pa jo imenujejo tudi superžito prihodnosti, saj vsebuje več beljakovin kot katerokoli drugo žito, v povprečju 20 odstotkov. Všeč nam je njen slasten okus po oreščkih, ki nas zasvoji, skuhamo jo hitreje od riža in jo lahko uporabljamo za pripravo rižot, solat, juh in sladic.

Jagodičevje

Jagodičje vsebuje izjemno veliko za zdravje koristnih snovi. Težko bi našli drugo vrsto sadja, ki bi vsebovalo tolikšno hranilno bogastvo. Kakor je regrat na pragu pomladi koristen pri razstrupljanju organizma po zimskem razvajanju, tako je jagodičje z obiljem vitamina C tisto sadje, ki utrujenost in poveča našo motivacijo za delo.

Mandlji

Mandlji imajo protivnetne lastnosti, saj v sebi skrivajo obilico antioksidantov, med njimi tudi vitamin E, ki je še posebej močan antioksidant. To pomeni, da pomaga preprečevati oksidativni stres in proste radikale, ki jih povezujejo z rakastimi obolenji. Mandljevo maslo? Naš najljubši dodatek k polnozrnatemu kruhu.

Paprika

Okus zelene paprike ima izrazite grenke note, takšno sadje vsebuje minimalno količino sladkorja, majhen odstotek vitaminov skupin A in C. Za naslednjo stopnjo zorenja je značilen rumen odtenek. Rumeni sadež je slajšega okusa, vendar vitaminov C tam ni veliko več kot v zeleni papriki. Rdeča paprika je bolj sladkega okusa, količina vitaminov A v njej pa je večja.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si