Poslovila se je legendarna modna oblikovalka Vivienne Westwood

Modni svet žaluje za Vivienne Westwood, eno najbolj vplivnih modnih oblikovalk vseh časov,  ki se je poslovila v 82. letu starosti.

»29. december 2022. Vivienne Westwood je danes v Claphamu, Južnem Londonu umrla mirno, obkrožena z družino,« je modna hiša žalostno vest delila na Twitterju. »Svet potrebuje ljudi, kot je bila Vivienne, da ga spremenijo na bolje.«

Novico je prek družbenih omrežij potrdil tudi njen mož Andreas Kronthaler. 

“Nadaljeval bom z Vivienne v svojem srcu. Delala sva do konca in dala mi je veliko stvari, s katerimi moram nadaljevati. Hvala draga,” se je z zapisom poklonil svoji pokojni ženi in ustvarjalni partnerki.

Vivienne Westwood je s svojim oblikovalskim slogom zaslovela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila ena osrednjih osebnosti pank in new wave gibanj. S svojim tedanjim partnerjem in menedžerjem skupine Sex Pistols je oblačila člane punkovske zasedbe in jim prinesla svetovno slavo. Varnostne zaponke, britvice in verige na oblačilih so bili do tedaj nezaslišani dodatki, s katerimi je Vivienne orala ledino. Leta 1981 je svoje kreacije prvič predstavila na pravi modni reviji in se z legendarno »Piratsko kolekcijo« zapisala med velika modna imena.

V modnem ustvarjanju je Vivienne Westwood rada kjubovala vsemu, kar je dišalo po omejitvah, navdihovali pa sta jo britanska in francoska zgodovina. “V sebi nosim perverzijo, neke vrste uro, ki se vedno odzove, ko naleti na nekaj preveč običajnega,” je nekoč izjavila modna oblikovalka, ki se je bomo spominjali tudi po njenih oranžnih laseh.  Ustvarila je nepozabne kreacije, ki so navdihnili številne modne trende, ki jih poznamo danes.

Bila je tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka, ki je redno opozarjala na klimatske spremembe, škodljivo potrošništvo, se borila proti frackingu, prav tako pa se je zavzemala za uvedbo prepovedi prodaje krzna.

Pokojni oblikovalki se je že poklonilo več vplivnih imen, med njimi tudi britanska oblikovalka Victoria Beckham, ameriški oblikovalec Marc Jacobs, ter tudi britanska ministrica za kulturo, ki je zapisala, da bo kljub smrti Vivienne Westwood ostala visoka figura v britanski modi.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si