Tomaž Kavčič očaral predsednika Italije s kulinarično pravljico

Slovenski chef Tomaž Kavčič je ponovno potrdil svoj status kulinarične ikone. Na slavnostnem kosilu ob odprtju evropske prestolnice kulture v Novi Gorici sta predsednik Italije Sergio Mattarella in predsednica Slovenije dr. Nataša Pirc Musar uživala v skrbno izbranih jedeh, ki so združile bogato slovensko in italijansko tradicijo.

Kavčič je svoj meni zasnoval z mislijo na lokalne sestavine in tradicionalne okuse, kar je še posebej očaralo predsednika Mattarello, ki je izkušnjo opisal kot “molto elegante” – zelo elegantno. Eden od vrhunskih trenutkov kosila je bil krožnik “sukanski regut“, ki je združil jajce, krompirjeve ocvirke ter okuse pašte in fižola, obogaten z redkimi lokalnimi sestavinami, kot je solkanski radič oziroma goriška roža. Ta jed je izpostavila Kavčičevo sposobnost povezovanja preteklosti s sodobnimi kulinaričnimi trendi.

Sledili so domači njoki s stročjim fižolom in hrustljavo panceto mangulice, ki so izkazovali bogatost okusa in tekstur. Glavna jed, počasi kuhane goveje ličnice v dimljeni krompirjevi omaki, je razvajala brbončice in dokazala, kako pomembno je počasno kuhanje za ohranjanje okusov.

This slideshow requires JavaScript.

Kot sladico je Kavčič postregel z Brdamisujem, svojo različico tiramisuja, v katerem je namesto ruma uporabil ekstrakt lokalnega tropinovca. Ta posladek je bil pika na i celotni kulinarični izkušnji, ki je odražala srčnost in kreativnost slovenskega chef-a.

Tomaž Kavčič je s tem dogodkom ponovno dokazal, da je njegova kulinarika umetnost, ki presega meje. Njegova sposobnost ustvarjanja jedi, ki ne le da navdušujejo s svojo estetsko podobo, ampak tudi s svojimi okusi, ga uvršča med najboljše v Evropi. Bravo, chef!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si