Vaše življenje, vaš čas, vaše doživetje

FOTO: Ivo Biočina
Hrvaška je polna raznolikosti, ki ponuja vrsto edinstvenih, nepozabnih izkušenj tako ob morju kot v gorah. Vabljeni na posebno potovanje, ki vam bo ponudilo nove ideje za doživetja blizu naših meja. Začutite energijo!

Ne glede na to, ali ste ljubitelj letenja, morskih globin ali iščete drugo obliko vznemirjenja, Hrvaška je paradiž za ljubitelje aktivnega turizma, narave in adrenalina. Potopite se in odkrivajte potopljene čudeže ob neprekosljivo lepi obali. Raziščite vsak kotiček divje narave peš, z jahanjem ali s kolesom. Osvobodite energijo v rečnih soteskah in kamnitih pokrajinah na raftingu ter kajaku, plujte po zraku s pomočjo padala in paragliderja ter razširite svoje razglede v gorovju Biokovu ali Vidovi gori. Doživite izkušnje, vpijte vsak občutek in okusite Hrvaško!

Velebit (FOTO: Aleksandar Gospić)

Za vinske navdušence

Bralci časopisa USA TODAY so Hrvaško izbrali kot eno najlepših vinskih regij na svetu. Hrvaška je na tem izboru presegla celo bolj znane tekmece, kot so Toskana, Napa Valley, Oregona ali Bordeaux. Iz domovine izjemnih vinogradov poudarjamo tri v bližini: Jastrebarsko, Zagorje in Krk. Avtohtono Jastrebarsko pokrajino, ki obljublja nepozabne poti peš, s kolesom ali avtomobilom, smo izbrali za vinske sladokusce, saj je bogata z vinogradi. Vinske kleti imajo bogato zgodovino, družinske turistične kmetije pa ponujajo svoje pridelke in s prijaznostjo zaokrožijo pristno izkušnjo. Za razvoj vinskega turizma poskrbijo kmetije Kolarič, Jagunić, Šember, Ivančić itd. Še en biser avtohtone kulinarike z vinsko spremljavo se skriva v osrčju Zagorja, ki se lahko pohvali z izjemno dobro ocenjenimi ponudniki. Vuglec Breg se je na primer že uvrstil med priporočene gostilne v Michelinovem vodniku, prav tako se lahko s priznanji pohvali tudi Bolfan Vinski Vrh, na kozarček pa lahko zavijete še v Klet Zagorski Dvori, vinotoč Sever, Bodren, Petrač, Kota, Zdolc itd. Vas vinski okus bolj vabi k morju? Potem ste zagotovo že slišali za žlahtino, avtohtono sorto belega suhega vina s Krka oziroma regije Vrbnik. Za degustacijo in čim bolj lokalno izkušnjo obiščite enega družinskih vinogradov, ki imajo stoletno tradicijo pridelave tega vina (Gospoja, Katunar, Šipun), ali kakšno večjo klet, kot je na primer PZ Vrbnik.

Vinograd Plešivica (FOTO: Josip Škof/TZŽ Zagrebačke)

Za aktivni prosti čas 

Če posedanja ob vinu in okušanja domačih dobrot ne obožujete, se na izlet zagotovo najraje odpravite z motorjem ali s kolesom. Razen slikovitih uličic ob morju se Hrvaška lahko pohvali tudi s čudovitimi in dobro urejenimi kolesarskimi potmi v notranjosti države, prav tako pa je slikovita tudi Napoleonova planinska pot, t. i. Via Adriatica, ki poteka od Istre do juga Hrvaške mimo Dubrovnika. Pohodniške in plezalne poti nudijo čudovit razgled na okoliške reke in gore, kot sta severni Velebit in Biokovo. Rafting na reki Cetini in jadranje z vetrom ponujata oazo za željne adrenalina, kar je nasprotno od sproščujočih term s čistim blatom in minerali, ki izvirajo iz rimskih časov. Nekateri ljubitelji narave bodo morda raje izbrali mirnejše počitnice ob igrišču za golf ali v družbi konjev, spet drugi pa ne bodo mogli brez adrenalinskega ziplina ali zračnih športov. Še več idej za aktivni dopust najdete tukaj.

Kamenjak (FOTO: Brotherside)

Lika (FOTO: Aleksandar Gospić)

Za ljubitelje narave

Ne glede na to, ali ste ljubitelji letenja, morskih globin ali iščete drugo obliko vznemirjenja, Hrvaška je paradiž za ljubitelje aktivnega turizma, narave in adrenalina. Od obal južno-dalmatinskih otokov, ki se kopajo v blagem soncu Jadranskega morja, do Dinare, najvišjega planinskega vrha na Hrvaškem, skozi močvirja, izpolnjena z rastlinskim in živalskim svetom ali sredozemskim gozdnim bogastvom Mljeta … Naravnim lepotam Hrvaške ni videte konca. Očaral vas bo edinstveni Kopački rit – to je razkošje vodnega in gozdnega zelenila v Slavoniji in njen največji naravni biser. Park zajema močvirno področje okrog ustja Drave in Donave pri Osijeku, razprostira pa se na 238 hektarjih. Pluli boste lahko z rečno ladjo po Donavi, ki predstavlja vzhodno mejo tega veličastnega naravnega parka, ali pa se raje odpravili v Narodni park Krka, ki zajema največji del toka reke Krke, poleg naravnih lepot pa ponuja številne kulturnozgodovinske spomenike. Sredi kanjona, v obvodnem delu toka reke, stoji pravoslavni samostan Krka, kot tudi več starih graščin in mlinov. Na seznam neokrnjenih kotičkov Hrvaške si zapišite še Veliki Brion, ki ponuja možnost namestitve v treh manjših hotelih, in sicer v miru in v čudoviti naravi nedaleč od turistične gneče bližnjega Pulja. Na otoku je tudi najstarejše igrišče za golf na Hrvaškem. Še več naravnih lepot, ki jih ponuja Hrvaška, raziščite tukaj.

Plitvice (FOTO: Goran Šafarek)

Žumberak (FOTO: Romeo Ibrišević / PP Žumberak – Samoborsko gorje)

Za ljubitelje dobre hrane

Pogost razlog, da se turisti radi vračamo na Hrvaško, je zagotovo tudi odlična lokalna ponudba hrane. Pristna gostoljubnost in tradicija s pestrostjo, ki jo ponuja vsaka regija s svojimi okusi in kraji za obisk, pa nam včasih otežita izbiro. Na nepozabnem meniju boste našli aperitive, kot je svetovno znani Maraschino iz Zadra, predjedi, kot so paški sir, slavonska šunka in kulenova seka (vrsta salame), stonske kamenice ter dagnje, izvrstna riba na žaru, slani inčuni in delikatese, kot so jegulje ter žabe iz doline Neretve, purice z mlinci, splitska pašticada in deserti, kot so kolači, kutinova marmelada, kroštole ali fritule, ki bodo osvojili vaše čute. Naštejmo le nekaj avtohtonih jedi: komiška pogača, ki se imenuje po majhnem mestu na otoku Visu, šarmantni Komiži, soparnik – jed, ki je vpisana v register zaščitenih dobrin z geografskim poreklom, tanko pito iz testa, blitve in čebule, ki jo že stoletja tradicionalno pripravljajo v Dalmaciji, zagorski štruklji, sinjski arambašići, zagrebški zrezek, dubrovniški šporki makaruli itd. Še več specialitet hrvaške kuhinje pa lahko ogledate tukaj.

Jabolčni štrudelj (FOTO: Ivo Biočina)

 

Odkrijte svojo zgodbo na croatia.hr.

 

Besedilo: GRAZIA
Fotografije: arhiv HTZ
Naslovna slika – FOTO: Ivo Biočina

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si