Božični zajtrk: navdušujoč espresso koktejl po receptu enega naših najboljših barist

Božično jutro je že za ovinkom in medtem ko se otroci že podajo na lov za sledmi Božička, so drugi na vrsti za pripravo prazničnega zajtrka. Tudi pri nas za spremljavo k božičnemu zajtrku zadnja leta vse bolj popularni postajajo punči, mimoze, na drugi strani pa bogate vroče čokolade in espresso koktejli.

Priprava posebnih receptov za kavne koktejle na Barcaffè ni nič nenavadnega, saj se z združevanjem najboljših barist in umetnikov latte arta zmeraj potrudijo pripraviti izvrstne kavne napitke tako po okusu kot videzu. Barcaffè barista Aleš Gorenc, ki je letošnje leto osvojil naziv najboljšega bariste v državi, je pripravil prav poseben espresso koktejl, ki bo pocedil sline tudi tistim, ki jim kavni napitki niso med prvo izbiro. Aleš se je tokrat še posebej potrudil, da ne navdušuje le okus in aroma, temveč tudi enostavnost recepta, ki je primeren za vsakogar, ki se poda za kuhinjski pult.

RECEPT: Božični Barcaffè espresso koktejl 

-60 ml ohlajenega espressa ali 50 ml ohlajene ter precejene turške kave

(za tiste s kavnimi aparati espresso priporočamo nagrajeno kavo Barcaffè espresso INDIA, za tiste, ki  doma radi pripravljajo turško kavo pa priporočamo Barcaffè Classic ali povsem novo Barcaffè Whiskey Barrel Aged)

-10 ml čokoladnega likerja (priporočamo Mattis)

-30 ml kahlue ali kavnega likerja po izbiri

– 50 ml pomarančne božične infuzije (pomarančni sok na nizkem ognju kuhamo 10-15 min s klinčki, cimetom in rjavim sladkorjem, mešanico pustimo stati 30 min, nato precedimo in ohladimo)

– Dodamo na pol stepeno smetano ali pol kreme in pol mleka (t.i. half and half), posuto s kokosom in koščki čokolade

Vse sestavine razen smetane dobro premešamo v ohlajenem šejkerju ali v mikserju (lahko tudi v blenderju) z ledom, nato dvakrat precedimo v 180 cl velik martini kozarec.

Zaključimo s pol stepeno smetano (lahko v šejkerju ali z metlico) ter  na smetano dodamo še kokos in koščke čokolade.

Uporabimo lahko tudi druge visoke kozarce ter ustvarimo kokosov čokoladni rob, tako da rob pomočimo v pomarančni sok in nato v omenjene sestavine.

Ustvarjanje tega koktejla je prav prijetno in zabavno, zato je odlična priložnost, da ga pripravite skupaj s preostalimi družinskimi člani.

 Vesel božič in na zdravje vam želi Barcaffè!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si