Gen Z investira: digital in lažen občutek varnosti

Generacija Z (znana tudi kot Gen Z), pripadniki katere so rojeni približno med letoma 1996 in 2012, počasi začenja vstopati v odraslost in se finančno osamosvajati. Vsako generacijo zaznamujejo njej lastne značilnosti, ki izhajajo iz okolja, v katerem je odraščala in vplivajo na vedenjske vzorce, vključno z odnosom do denarja. Gen Z je prva, ki jo digitalizacija spremlja od otroštva. Finančno znanje jim je na družbenih omrežjih bolj dostopno kot kadarkoli prej, a ravno to lahko vodi v lažen občutek varnosti pri investiranju.

Kakšni so torej finančni vedenjski vzorci generacije Z? In kako se slednja loteva investiranja v digitalnem svetu? Investopedia, ki slovi kot eden najboljših virov finančnih informacij na internetu, je med generacijo Z izvedla anketo, ki je pokazala, da je njihova finančna slika študija kontrastov.

Imajo manj finančnega znanja, kot si mislijo

Raziskava Investopedije je bila izvedena leta 2022 na ameriških tleh in je ugotavljala, kakšno je finančno znanje, navade, skrbi in upokojitveni načrti različnih generacij (Z, milenijcev, X in baby boomerjev). Povzetek raziskave poroča, da kljub temu, da so tisti predstavniki generacije Z med 18 in 25 letom za svoja leta bolj finančno sofisticirani, kot prejšnje generacije pri isti starosti, se imajo še največ za naučiti.

Pripadniki Gen Z se po podatki Investopedije zavedajo, da so šele na začetku svoje poti do finančne neodvisnosti in so najmanj samozavestni glede svojega finančnega znanja. Menijo, da imajo največ znanja o potrošnji in varčevanju, pri osnovah finančnega upravljanja pa se zatakne; skoraj ena tretjina jih meni, da je njihovo znanje na tem področju zgolj začetniško.

Vrzel je zaznalo tudi Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) leta 2019 v raziskavi finančne pismenosti odraslih v Sloveniji. Ugotovili so, da je v starostni skupini med 18 in 24 let najnižji izmed indeksov finančne pismenosti finančno znanje, čeprav se vprašani sami ocenijo za visoko finančno pismene, pri čemer raziskava Investopedije nakazuje nekoliko večjo samokritičnost anketiranih. Rezultati slovenske analize na drugi strani kažejo, da so starejši anketiranci precej bolj kritični do svojega finančnega znanja kot mlajši. Prav tako je nizko stopnjo finančne pismenosti med mladimi potrdila tudi raziskava OECD, zaradi česar so se v SZZ odločili, da poskusijo zaznano vrzel zmanjšati z lastnim projektom finančnega opismenjevanja mladih, Lajf je igra tveganja (LIT).

Investirajo, a mehanizma v ozadju večinoma ne bi znali razložiti

Čeprav ameriški Gen Z-jevci niso samozavestni glede svojega finančnega znanja, jih je več kot polovica (v starosti med 18 in 25 let) že investirala. Pri tem Investopedija poroča, da jih je 26 % že investiralo na borzi, ampak le vsak četrti meni, da borzo razume dovolj dobro, da bi prijatelju lahko razložil, kako deluje. Med ostalimi vrstami naložb so zabeležili, da jih ima kriptovalute in delnice približno četrtina, NFT pa eden od desetih. Še en zanimiv podatek iz raziskave pa razkriva, da 44 % tistih med Gen Z, ki ne vlagajo pravi, da je razlog v tem, da preprosto ne vedo, kje začeti.

Ko jih nekaj zanima, ne poguglajo, ampak poiščejo na TikToku

Družbena omrežja niso več le za izražanje počutja, interesov in iskanje estetskih fotografij. Investopedia v svoji raziskavi iz leta 2022 ugotavlja tudi, da je za mlajši dve generaciji, ki sta bili vključeni v raziskavo (milenijci in Gen Z) internet postal vir investiranja in finančnega znanja. Milenijci so sicer tisti, ki raje iščejo po internetu, a se zanašajo tudi na vsebine iz YouTuba, medtem ko za investiranje in izobraževanje o financah kar 45 % Gen Z uporablja YouTube in 30 % TikTok.

SZZ je prav tako prepoznalo, da bi bilo mlade najbrž najbolj učinkovito finančno opismenjevati in doseči prek digitalnih kanalov. Ravno zato je za kanale projekta LIT in deljenje finančnega znanja izbrala tiste, ki jih Gen Z že uporablja. Projekt LIT tako s sproščenim komunikacijskim tonom ponuja brezplačne izobraževalne vsebine s področja financ in zavarovalništva na način, ki je tej generaciji blizu: preko Instagrama @lajfjeigratveganja, Facebook strani, TikToka in spletne strani. Ekskluzivne priložnosti za delo, izobraževalne dogodke, zabavne in poučne vsebine pa vsak mesec tudi zberejo na enem mestu in jih odpošljejo mladim prek LIT novičnika (povezava do prijave na LIT novičnik).

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si