Kdo si zasluži naslediti Coco Chanel, Karla Lagerfleda in Virginie Viard?

Prejšnji teden nas je presenetila novica, da Virginie Viard zapušča mesto Chanelove kreativne direktorice. Čeprav se je pod prefinjene dizajne podpisovala le 5 let, je od leta 2019 v modno hišo »prinesla« veliko financ. Kljub mnogim ostrim komentarjem dizajnov na družbenih omrežjih in nezadovoljstvu modnih kritikov z videzi ambasadorjev znamke na rdečih preprogah so številke kazale vrhunske rezultate. Dobrih 11 miljard dolarjev prodaje v letu 2018 je v zadnjem letu Viardinega vodenja poskočilo na osupljivih 19,7. Pa naj še kdo reče, da ženske niso rojene vodje!

“To je dokaz zaželenosti Chanelovih kreacij in trajne naložbe, ki smo jo naredili v naši blagovni znamki pri ustvarjanju ultimativne luksuzne izkušnje za naše stranke in pri podpori našim ljudem pri rasti in razvoju,” je dejala globalna izvršna direktorica znamke Leena Nair v intervjuju za ameriško strokovno revijo o modni industriji Women’s Wear Daily. Sedaj po Viardinem odhodu vsekakor ostaja odprto vprašanje, kdo bo njen naslednik in postal novi kreativni direktor prestižne znamke Chanel. Predvsem se sprašujemo, kdo si ta naziv sploh zasluži! GRAZIA stavi na enega izmed teh modnih oblikovalcev, ki so že dokazali, da bi njihovo ime lahko bilo vredno tega naziva.

Na koga stavi GRAZIA?

Sarah Burton

Sijajna oblikovalka, ki pa je že celo življenje v senci Alexandra McQueena. Prej je bila McQueenova desna roka, po njegovi smrti pa prevzela mesto kreativne direktorice. Ohranila je modne vrednote znamke, a je vpeljale tudi nove mod(er)ne elemente. To bi sedaj potreboval tudi Chanel: ženska znamka – ženska oblikovalka! Ena njenih najodmevnejših kreacij je bila zagotovo poročna obleka valižanske princese Catherine Middleton. Znamko je zapustila lanski september, zato bo morda prav ona stopila v Chanelove čevlje ali pa morda bolje rečeno Chanelove balerinke.

Pierpaolo Piccioli

Še en izkušen veteran vrhunskih blagovnih znamk, ki je več kot desetletje vodil znamko Valentino. Ima sposobnost združevanja klasične elegance s sodobno kreativnostjo. Znal je interpretirati Valentinovo tradicijo na svež, modern in prefinjen način. Piccioli je dokazal, da tudi kreacije Haute Couture kolekcij niso prevelik izziv zanj. Ustvaril je osupljive, a nosljive kolekcije, ki privabijo še tako zahtevno modno občinstvo. Od mesta kreativnega direktorja znamke Valentino je odstopil letos marca – bo svoje mesto sedaj našel pri Chanelu?

Hedi Slimane

Čeprav je trenutni kreativni direktor znamke Celine, so se že širile govorice, da zapušča modno hišo LVMH. Bil je eden izmed najzvestejših prijateljev Karla Lagerfelda, zato bi bil pokojni zagotovo zadovoljen z izbiro. Slimane je »kriv« za ponovno rojstvo in modernizacijo linije Dior Homme – bi to z njegovim prihodom v modno hišo pomenilo širitev Chanela tudi na moške kolekcije? Poleg Diorjevega je preporod z njim doživela tudi znamka Saint Laurent, ki jo je z začetkom svojega vodenja iz Yves Saint Laurent preimenoval v Saint Laurent. Začelo se je novo poglavje! Mladostniški dizajni s pridihom rock’n’rolla, čistih linij, močnih kontrastov in urbano eleganco. Le kakšno (udarno) strategijo bi ubral, če bi postal kreativni direktor znamke Chanel?

Jeremy Scott

Lahko bi mu rekli tudi Moschinov genij! Bil je tesen Lagerfeldov zaupnik, ki ga je tudi javno razglasil kot svojega (edinega) naslednika, vrednega tega naziva. Čeprav je Scottov slog bolj pop in moderen, bi se zagotovo zlahka prilagodil Chanelovi ženstveni eleganci. Spomnimo se njegovega prvenca pri Moschinu, ko je svojo drzno vizijo preoblikoval, da bi le ohranil humoristični slog znamke – McDonald’s dizajni, motivi Spuži kvadratnika, Barbie elementi. Kako bi svojo drznost vkomponiral v znamko Chanel, ki je sinonim za minimalistično eleganco?

Morda je malo nepričakovana modna stavnica, ampak tudi Phoebe Philo je zagotovo v igri. Vodenje ji ni tuje – kreativna direktorica znamk Chloé in Celine, lani pa je lansirala tudi svojo čisto prvo linijo, ki je bila razprodana v le nekaj urah. Ali pa Simon Porte Jacquemus in Johathan Anderson, ki sta sinonim za mlado dinamično modno silo. Zagotovo pa bomo prav kmalu odkrili, kakšna prihodnost čaka Chanel. Bo to vrnitev k tradiciji, mladostniška energija ali modern pristop?  V modni industriji so spremembe zares edina stalnica, zato že nestrpno pričakujemo, kakšno bo novo poglavje modne hiše Chanel.

Zadnja kolekcija Virginie Viard je bila Cruise 2024/2025. Predstavila jo je v Marseillu, biseru francoske riviere. Kljub odhodu kreativne direktorice bo znamka Chanel med pariškim tednom visoke mode svojo zimsko kolekcijo Haute Couture predstavila kot običajno. Modni spektakel se bo odvil 25. junija v pariški Opéri Garnier.

Foto: Profimedia

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si