Nika Veger uporablja zelišča na 101 način – in tudi vi jih boste!

Nika Veger pri kuhanju, čiščenju in negi kože zaupa v moč narave

Sivka, ingver, kamilica, konoplja. Poznate blagodejne učinke zelišč? Omenjene rastline poleg številnih drugih, v različnih oblikah svoje mesto najdejo tudi na policah dm prodajaln, kjer januarja in februarja v okviru aktivnosti Zaupam v moč narave svojo ponudbo prehranskih in kozmetičnih blagovnih znamk dopolnjujejo z izdelki, ki svojo moč črpajo v naravi. Svojo zakladnico znanja in izkušenj je odprla tudi Nika Veger, zagovornica trajnostnega načina življenja, ki zelišča in rastline vsakodnevno uporablja v svoji kuhinji in kopalnici.

 

Nika Veger na naraven način vpliva na svoje vsakodnevno počutje in prehrambene navade.

 

Kako negovalne in prehranske izdelke, ki svojo moč črpajo v naravi, uporablja Nika Veger, si lahko ogledate TUKAJ.

“S pomočjo zelišč in drugih rastlin lahko na naraven način vplivate na svoje vsakodnevno počutje, prehrambene navade in tudi lepoto,” je prepričana trajnostna blogerka Nika Veger, ki skupaj z dm-om predstavlja obsežen vodnik vsebin o izbranih rastlinah ter zeliščih in s tem tudi predstavitev izdelkov s področij prehrane, nege in lepote, ki so na voljo v dm prodajalnah in spletni trgovini dm.si ter vsebujejo eno ali več rastlin ali zelišč. Januarja se vse vrti okrog novih začetkov in načrtov za prihajajoče mesece, zato Nika priporoča, da misli umirimo ob skodelici čaja.

 

Priprava čaja je lahko poseben ritual, ob katerem si oddahnemo od vsega. Ko se voda segreva, zelišča pa oddajajo svojo moč, vdihnite njihov vonj zavestno in globoko ter se osredotočite na trenutek,” svetuje Nika, ki se najraje sprosti ob skodelici sivkinega čaja.

 

Zelišča za vsakodnevno nego ali okusen obrok

Pred uporabo se je treba podučiti, katerim zeliščem odpreti vrata kopalnice in vsakodnevne nege ter katero vključiti v kuhinjo.

Blagodejne učinke zelišč lahko spoznate na spletni strani https://www.dm.si/rastline#h1

 

Sivka je zagotovo eno izmed najbolj znanih zelišč po vsem svetu. Dišeča sredozemska rastlina z vijoličastimi cvetovi krasi balkone, vrtove in okenske police, a ne gre le za njen lep videz – sivka sprošča in pomirja. Njene liste in cvetove lahko uporabljamo tudi za pripravo različnih jedi in čajev, izdelavo dodatkov za kopeli, eteričnih olj, mil in krem. Iz sivke lahko izdelamo vrečice proti moljem, ki jih damo v omaro ali predalnik.

Evkaliptus velja za eksotično zelišče z večnamensko uporabo. Če eterično olje vtremo kakor balzam, lahko sprosti mišice in neguje občutljive dele kože. Izdelke z evkaliptusom (npr. dodatke za kopeli) radi uporabljamo predvsem v hladnejšem obdobju leta. “Ker je to trendna rastlina, vejice dobite v vseh cvetličarnah ali na tržnici. Obesite jih blizu prhe, saj bo tako vaša kopalnica zadišala sveže in poživljajoče.”

Bazilika je priljubljena začimba, ki jo najdemo v skoraj vsaki kuhinji. Za lajšanje težav z želodcem so jo uporabljali že v antiki, olje bazilike pa za nego kože. Dodajam jo skoraj v vse jedi, moja rešitev pa je tudi takrat, ko nimam ideje, časa ali volje za kuhanje. Pogosto me reši pesto z baziliko, kateremu dodam še koruzo in pinjole, vse skupaj prelijem čez testenine in lahka, okusna, veganska jed je v hipu pripravljena.” Zaradi značilnega svežega aromatičnega vonja je danes pogosta sestavina v šamponih, gelih za prhanje in naravnih čistilih.

 

Več o zeliščih in rastlinah si lahko preberete na www.dm.si/

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si