Notranje oblikovanje: v ospredju vsi odtenki zelene

Ko pomislimo na notranje oblikovanje, pogosto pozabimo, da so del tega tudi senčila za okna. Nekoč so bila na voljo zgolj klasična v beli barvi in so služila namenu zaščite pred soncem, medtem ko nikoli niso imela estetske funkcije. Danes so veliko več kot le zaščita, so namreč stilski element, ki ga lahko kombiniramo z eklektičnim, modernim vintage ali minimalističnim stilom ter številnimi drugimi. Pogovarjali smo se z Urško Oman, intuitivno notranjo oblikovalko, ki nam je zaupala nekaj preprostih nasvetov.

Estetika in funkcionalnost z roko v roki

Za senčila vemo, da nam nudijo zaščito pred vremenskimi vplivi, zasebnost … Glede na potrebe lahko izbiramo med vrstami senčil, ki bodo dopolnjevala naš življenjski slog. Najprej je treba oceniti, kakšno senčilo sploh potrebujemo. Je potrebna zatemnitev ali ne? Si želimo več zasebnosti, zaščito pred mrčesom, nas mogoče obremenjuje pregrevanje prostora?

Izberemo lahko zunanja senčila, ki ščitijo pred direktnimi sončnimi žarki in vročino, ali notranja senčila, ki omilijo direktno sončno svetlobo in zagotavljajo občutek zasebnosti. Pri notranjih senčilih smo včasih še posebej zahtevni, saj si želimo, da poleg funkcionalnosti, ki jo ponujajo, poskrbijo tudi za estetske rešitve.

Danes s tem nimamo več težav. Barvo senčil lahko izberemo kar na lestvici svojih najljubših barv. Nismo več omejeni zgolj na nekaj barv in vzorcev, s katerimi se moramo zadovoljiti. Široka izbira odtenkov in vzorcev hkrati pomeni, da si lahko izberemo kombinacijo, ki je popolnoma unikatna in se do potankosti ujema z našim osebnim stilom.

Notranja in zunanja senčila imajo funkcionalno in estetsko vrednost.

 

Temne barve dajo prostoru drznost, svetle prinesejo občutek svežine

Videz senčil lahko izberemo glede na stil interjerja. Če imamo dom opremljen v minimalističnem stilu in menimo, da je manj več, bomo izbrali enobarvna senčila, ki dopolnjujejo zgodbo prostora. Ali bo to hladna nevtralna barva, ki se bo zlila s stenami? Lahko je kontrastni odtenek od barve sten ali pa odtenek, ki je podoben tistemu na našem najljubšem naslanjaču. Barvo izberemo glede na barvno paleto v prostoru in glede na občutek, ki ga želimo vnesti – izberemo lahko svetle ali temne barve. Temne barve bodo prostoru dodale drznost in ga poudarile, svetle pa bodo prinesle občutek svežine in zračnosti.

Temna senčila kot drzen dodatek v prostoru, svetla senčila pa vanj prinesejo svežino.

Stil japandi narekuje nevtralne barvne palete

Vedno bolj priljubljen stil japandi narekuje kombinacijo naravnih materialov in nevtralne barvne palete. Veliko je lesa, surovih sten, ratana, betona, kovinskih detajlov … Pri takem stilu bodo senčila v videzu lana več kot odlična izbira. Če izberemo odtenek, ki je najbolj podoben barvi naravnega lana, pa še toliko bolje. Razmišljamo o toplih bež odtenkih, svetlih barvah, ki delujejo pomirjujoče in v celoto povezujejo vse izbrane materiale v prostoru.

Stili, ki združujejo naravne materiale in nevtralne barve so vedno bolj priljubljeni.

Eklektičen stil dopušča tudi vzorce

Pri eklektičnem stilu, ki je znan po nepričakovanih kombinacijah in deluje kot fuzija novega in starega, lahko izbiramo praktično vse, kar nam pade na misel. Da pa vseeno ne bo prostor deloval preveč kaotično, izberemo barve, ki se nekje v prostoru že ponovijo. Tukaj si lahko damo duška tudi z vzorci, ki v trenutku naredijo senčila veliko bolj zanimiva, v stanovanju pa lahko delujejo tudi kot umetniški element.

Kaj pa priljubljen moderen vintage stil?

Zadnje čase se vrača tudi vintage stil, ki se skupaj s sodobnimi elementi združuje v moderen vintage. Zanj so značilne omarice retro videza, vrata s štukaturami, topli toni lesa, moderne luči … Izredno zanimiv stil, ki nam daje svobodo, da v svoj dom vključimo kose pohištva, ki so res nekaj posebnega. Predvsem kuhinje so v tem stilu velikokrat obarvane v temno zeleno, globoko modro, sivo ali kremno belo. Tukaj si recimo lahko privoščimo enak barven odtenek senčil kot je kuhinja.

Trendi barve – 50 odtenkov zelene, pastelne in barva terakote

Po trendih sodeč je letos pravi čas tako za pastelne kot živahne barve. Največkrat se pojavljajo odtenki zelene – od olivno zelene do zelenomodre pa vse tja do barve pistacije. Zelena barva deluje sveže, pomirjujoče in blago. Povezuje nas z naravo in zunanjim okoljem. Temnejše olivno zeleno senčilo bo služilo kot čudovit prehod na pogled na vrtno zelenje in drevesa.

Danes med najbolj trendovskimi barvami izstopajo vsi odtenki zelene in pastelne barve.

Letos so v ospredju tudi pastelne barve, torej pastelno vijoličasta, modra, rumena in oranžna. Primerne so predvsem za kakšne mladinske in otroške sobe. Lahko jih povežemo z barvo posteljnine, dodatkov in tako pričaramo moderen, barvit svet v drugače nevtralnem prostoru. Lahko jih izberemo tudi za dnevno sobo in kombiniramo k okrasnim blazinam na sedežni garnituri.

Barva terakote ter topli nevtrali bodo v prostor vnesli naravo in zemeljske tone, ki se bodo odlično dopolnjevali z lesenimi elementi. Hladni odtenki so še vedno priljubljeni, vendar je bolje, da izberemo hladne bež barve, ki delujejo nekoliko bolj prijetno od hladnih sivih z modrim podtonom. Ampak bolj kot sama barva senčila je pomembno počutje, ki vam ga pričara vaš dom. Izberite tone, temperaturo in količino svetlobe, ki vam najbolj ustreza in vas navdaja z notranjim mirom. Naj bo vaš dom vaše varno zavetje.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si