Odprtje razstave Narodni muzej Slovenije 200 let

Na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju so 15. septembra odprli razstavo plakatov ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije. Privlačno slikovno gradivo odseva poslanstvo osrednjega nacionalnega muzeja: varovanje, vrednotenje, raziskovanje, interpretiranje in razstavljanje ter promocijo bogate kulturne dediščine Slovenije. Razstavo so omogočili Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in Zavarovalnica Triglav.

Osemdeset razstavnih panojev prikazuje raznolike sklope muzejskega delovanja od njegovih začetkov do danes. Bogat in raznovrsten nabor znamenitih predmetov zajema številne dragocenosti s področij: arheologije(neandertalčeva piščal, situla z Vač, kip emonskega meščana, egipčanska mumija, idoli z Ljubljanskega barja, zlati nakit stiške kneginje, germanski in slovanski nakit, rimski mozaik in askosa); numizmatike (emonski zaklad, srednjeveški srebrniki, srebrnik Jurija Wagna Bogenšperškega, prvi bankovci s slovenskim besedilom, zbirka kovnega orodja za kovanje slovenskega denarja, slovenski vrednostni boni in tolarji); zgodovine in uporabne umetnosti (Hasanov plašč, prestol nadvojvode Karla, srednjeveški ploščni oklep, samurajski oklep, slike Sveto sorodstvo, Bitka pri Sisku in Cerkniško jezero, breverl, glasbila, tabernakeljska omara, kabinetna omarica, stoli M. Thoneta, J. Plečnika in N. Kralja, cerkveno posodje, figurini Venera in Mars in figurine Kitajcev, kip Franceta Prešerna, stekleni in porcelanski izdelki, majolike, tekstilna skulptura Ruski metulj Alana Hranitelja); grafične umetnosti (portreti Ivana Cankarja in Janeza Puharja, upodobitve ženskih likov, gradivo o zgodovini muzeja); in knjižnice (zbirki del Franceta Prešerna in Janeza Vajkarda Valvasorja, Biblija Jurija Dalmatina, Inkunabula Nikolaja iz Lyre, zemljevidi od 16. stoletja dalje, poročilo F. A. Steinberga).

Poleg znamenitih predmetov so predstavljena tudi druga področja: konserviranje-restavriranje muzejskih predmetov (naravoslovne raziskave in postopki dela na različnih materialih); delo z obiskovalci (interaktivne dejavnosti, delavnice in vodeni ogledi, izobraževanja, programi za starejše); arheološka izkopavanja nekoč in danes ter založniška dejavnost muzeja.

Obiskovalci ob ogledu spoznajo tudi zgodovino muzeja, lokacije Narodnega muzeja Slovenije in dobijo vpogled v sodobne muzejske razstave in depo. S pomočjo kode QR pa si lahko ogledajo tudi čisto novi promocijski film.

Razstava na Jakopičevem sprehajališču je sklepni del letošnjega razstavnega programa muzeja, posvečenega obeleževanju ustanovitve Deželnega muzeja pred 200 leti: januarja so skupaj s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Slovenskim etnografskim muzejem pripravili manjšo razstavo o začetkih Deželnega muzeja Muzej skozi zgodovino, junija pa so v sodelovanju z 32 slovenskimi muzeji odprli osrednjo razstavo Zlata sled, ki bo do maja 2022 na ogled v muzejskem atriju.
V prihodnjem mesecu načrtujejo še predstavitev novih publikacij (Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije in obsežne monografije Narodni muzej Slovenije 200 let) in priložnostnega kovanca ter slavnostno akademijo v Cankarjevem domu, na TV Slovenija pa bo na ogled novi dokumentarni film režiserja Amirja Muratovića.

Častni pokrovitelj dogodkov ob praznovanju 200-letnice prvega muzeja na Slovenskem je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Razstava na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bo na ogled do 15. novembra.

FOTO: Blaž Gutman

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si