Pet slovenskih umetnikov in pet krav

Na prvi pogled življenje prostopašne krave ni nič posebnega. Ste se kdaj sploh vprašali, kaj cele dneve počnejo prostopašne krave? Pasejo se. Ampak lahko iz njihove pašnje naredimo umetnost? Seveda! Preberite si, kako je to uspelo petim umetnikom.

Povprečno prostopašne krave na dan prehodijo kar tri kilometre. To so na pobudo Ljubljanskih mlekarn izkoristili slovenski umetniki za svoj navdih. Kako? Petim kravam – Liski, Šipki, Bori, Sivi in Drohi, so nadeli posebne ovratnice opremljene z GPS sistemom, ki so vsako uro javljali točno lokacijo na pašniku. S pomočjo koordinat je nato nastal vzorec njihovih poti. Iz tega pa se je rodila Mumentostumetniška interpretacija vseh lepot proste paše in vseh dobrot pristnega mleka, ki medtem nastaja.

Vzorce krav mumetnic je po svoje interpretirala peterica vrhunskih slovenskih umetnikov – Alja Horvat, Natan Esku, Nenad Cizl, Mitja Ficko, Vida Igličar. Z vso umetniško svobodo, ki jo mora imeti umetnik. Podrobneje jih lahko spoznate tukaj.

Kako jim je uspelo vzorce kravjih sledi spraviti na slikarska platna, si lahko ogledate na razstavi Mumetnost od 8. 11. 2021 do 6. 12. 2021 v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani, vstop je prost. Od 12. 11. 2021 pa bo razstava na voljo tudi na spletni strani www.mumetnost.si. Prava paša za oči.

Več o tem inovativnem umetniškem projektu pa si lahko pogledate tudi v spodnjem videu:

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si